En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Constitució de la Mesa del Congrés i del Senat

Hemicicle del Congrés el segon dia de debat de la moció de censura

Constitució de la Mesa del Congrés i del Senat

Temps de lectura: 1 minut

Francina Armengol del PSOE és la nova presidenta del Congrés dels Diputats, elegida amb els vots a favor de la seva formació, de Sumar i d'ERC i els vots a favor de Junts. En total ha obtingut 178 vots a favor, superant la majoria absoluta que se situa en els 176 vots. 

Segueix l'actualitat del dia amb el directe de Principal.

20:30

Lesió als entrenaments del Barça. S'ha produït una baixa importantíssima a la defensa culer i Xavi Hernández no podrà alinear un dels seus jugadors titulars durant un mes. Ronald Araujo pateix una lesió al bíceps femoral de la cama esquerra. Es perdrà amb seguretat els partits contra el Cadis, el Vila-real i l'Osasuna.

20:00

Els sobresous de Feijóo. Després de mantenir en secret el seu sou com a líder popular, el PP va filtrar que Feijóo va cobrar 39.260 euros de les arques del partit d'abril a desembre del 2022. Una dada correcta però incompleta.

  • Segons 'elDiario.es', que ha tingut accés a la seva declaració de béns, el líder popular ha afegit un altre concepte que no va mencionar el juny: 31.850 euros més del Grup Parlamentari Popular al Senat, a partir del mes de maig de l'any passat.
  • A banda d'aquests 39.260 i 31.850 euros, Feijóo va cobrar el sou que li correspon com a senador, que ascendeix a 70.121 euros anuals, segons les dades que apareixen al web de la cambra alta.
19:30

Primer pas en la legalització de la marihuana a Alemanya. El govern de coalició alemany ha aprovat en Consell de Ministres el projecte de llei per legalitzar el consum controlat de cànnabis. El text aposta per despenalitzar la possessió de fins a 25 grams de droga i l'autocultiu de fins a tres plantes de marihuana.

19:00

Queixes per l'ús del català al Congrés. Poc després dels juraments, PP i Vox s'han queixat a la nova presidenta de la cambra per les paraules en català d'ERC i Junts, i han advertit que les fórmules utilitzades per Rufián i Nogueras són inconstitucionals. Armengol, però, ha donat tots els juraments per bons.

  • Pepa Millán, la nova portaveu del partit d'extrema dreta, fins i tot ha dit que molts diputats no han entès què han dit i que no saben si "han acatat la Constitució o l'han atacat".
18:30

El català ja es parla al Congrés. Francina Armengol, la nova presidenta, ha permès als diputats expressar-se en català o qualsevol altra llengua cooficial des d'aquesta primera sessió. Per exemple, ho han fet Gabriel Rufián, portaveu d'ERC, i Míriam Nogueras, de Junts, per acatar la Constitució i prendre possessió del càrrec de diputats, amb missatges en català i de contingut independentista.

  • "Per imperatiu legal i fins a la consecució de la República Catalana, sí, prometo", ha dit des del seu escó Rufián, que a la sala de premsa ho ha valorat com un fet "històric".
  • "Amb lleialtat al poble de Catalunya i al seu mandat de l'1 d'octubre, i compromesa amb la defensa de tots els represaliats i exiliats, per imperatiu legal, prometo", en paraules de Nogueras.
18:00

No a l'amnistia. El PSOE nega haver promès a Esquerra Republicana i Junts per Catalunya l'amnistia per als líders independentistes del procés durant les negociacions per la investidura de Francina Armengol com a presidenta del Congrés a la XV legislatura. Així mateix, els socialistes asseguren que no la contemplen, just quan han de començar ara les negociacions pel nou govern espanyol.

17:30

Puja el deute espanyol. El deute espanyol va arribar als 1,56 bilions d’euros el mes de juny, segons dades publicades aquest dijous pel Banc d’Espanya.

  • La xifra suposa un nou rècord, després dels 1,54 bilions del maig, i representa l’equivalent a l’113,1% del PIB.
17:00

Ripoll. Les banderes de l'Ajuntament de Ripoll onegen aquest dijous a mig pal en record a les víctimes dels atemptats terroristes del 17-A coincidint amb el sisè aniversari d'aquells fets.

  • Els joves terroristes que van cometre els atemptats amb l'ajuda de l'imam Es-Satty eren de Ripoll.
  • A través de les xarxes socials, el consistori expressava "el respecte a les víctimes i el suport incondicional als familiars i amics" en uns "moments tan durs i difícils".
  • Sílvia Orriols, també ha mostrat el seu suport a "tots aquells que lluiten contra les seqüeles físiques i psicològiques derivades de la barbàrie islamista".
16:30

Espècies aquàtiques. L'informe de monitoratge ecològic dels dinou hàbitats artificials Biohut instal·lats al Club Nàutic Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) ha permès identificar 703 individus que habiten al port demostrant serveix per a la restauració ecològica.

  • L'informe de resultats ha permès identificar 28 espècies de fauna vàgil i sis espècies de peixos juvenils. D'entre els individus observats, dos terços són mol·luscs com la Limaria hians i un quart són artròpodes.
16:00

Portants de l'aigua. Els portants de l'aigua de Sant Magí han iniciat aquest dijous la tradicional baixada cap a Tarragona. Una quarantena de persones, acompanyades de deu carruatges amb cavalls, han sortit a les set del matí des de les Fonts de la Brufaganya, al municipi de Pontils (Conca de Barberà), on han recollit els més de dos mil litres d'aquesta aigua "miraculosa".

15:30

Hospitals. La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha concedit a la unitat del son dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt (Gironès) el grau d'excel·lència, que, afegit a la seva condició d'unitat d'alta complexitat, és la màxima graduació que atorga l'entitat dins d'aquest àmbit.

15:00

Investiguen veïns de Lleida per robar. La Guàrdia Civil de Fraga investiga dos veïns de Lleida, un home de 37 anys i una dona de 33, per presumptes delictes de robatori amb força i furt.

  • Els acusats haurien sostret 600 metres de cablejat de coure de la instal·lació elèctrica que subministrava llum a una plataforma logística de Fraga.
  • També haurien trencat el cadenat d'un contenidor proper a l'equipament i robat material d'obra del seu interior. Tot el material sostret estaria valorat en 4.000 euros.
14:30

Seguretat Social. El nombre d'afiliats estrangers a la Seguretat Social va augmentar un 8,84% a Catalunya durant el mes de juliol en comparació amb el mateix període de l'any passat.

  • Segons les dades del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el juny va tancar amb 660.759 estrangers cotitzant al sistema públic, 189.201 de la UE i 471.557 procedents d'altres països. 
14:00

Successos. Els Mossos han detingut a Avinyó una dona de 42 anys com a presumpta autora d'un incendi que va calcinar tres vehicles d'una mateixa família i dos coberts del carrer Tramuntana d'aquesta localitat.

13:30

Festival de Sant Sebastià. L'última pel·lícula de Hayao Miyazaki, 'The Boy and the Heron' ('Kimitachi wa Do Ikiruka'), inaugurarà la 71a edició del Festival de Sant Sebastià fora de concurs.

  • El certamen basc acollirà l'estrena europea del nou film del director d''El viatge de Chihiro' després del seu pas pel Festival de Toronto el 7 de setembre.
  • L'animació es projectarà el divendres 22 de setembre, després de la gala d'inauguració. És la quarta vegada que una pel·lícula del cineasta japonès s'inclou a la programació de Donostia, però s'estrena a la secció oficial.
13:00

Rècord d'exportacions. Les exportacions han pujat un 14,5% durant el primer semestre d'aquest any en comparació amb el mateix període del 2022, segons les dades del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

  • Les vendes de Catalunya a l'estranger s'han enfilat fins als 53.217,4 milions d'euros en l'acumulat fins al juny i, segons ACCIÓ, l'agència per la competitivitat del Govern, és la xifra més alta de la sèrie històrica en una primera meitat de l'any.
12:56

Vox queda fora de la Mesa del Congrés. El partit d'extrema dreta perd el representant que hi tenia i denuncia que se'ls hagi exclòs sent la tercera força.

  • Estaven en converses, però les negociacions dins del bloc de la dreta per a la conformació de la Mesa del Congrés no han arribat a bon port aquest dijous.
  • La manca d'acord amb el PP denunciada per Vox ha fet que la formació d'extrema hagi quedat fora i hagi perdut la representació a l'òrgan de govern de la cambra, on la legislatura passada hi va tenir Ignacio Gil Lázaro com a vicepresident.
12:30

Alliberada una dona retinguda. La Policia Local de Blanes ha alliberat una dona que havien retingut en contra de la seva voluntat en un local de massatges orientals a prop del passeig de s'Abanell.

  • Un veí va avisar la policia perquè la víctima demanava auxili des de dins del local.
  • Tres patrulles van anar fins a l'establiment on van veure per una petita escletxa que hi havia una dona asseguda a terra amb brides als canells.
  • Tot i que encara s'estan investigant els fets, tot apunta que un lladre hauria entrat a robar al local i va retenir la dependenta lligant-la amb brides a la pota del llit. La policia es va trobar tot l'establiment regirat.
12:11

Sis anys del 17-A. Barcelona ha recordat a les víctimes dels atemptats de les Rambles i de Cambrils de 2017 en un acte on s'han fet ofrenes de clavells blancs i en què s'ha guardat un minut de silenci.

  • Víctimes i familiars, però, han fet sis minuts més de silenci en senyal de protesta, un per cada any que s'han sentit abandonats pels polítics.
11:23

Francina Armengol nova presidenta del Congrés dels Diputats. La candidata socialista ha estat elegida per majoria absoluta en primera volta amb els vots a favor del PSOE i Sumar igual com els d'ERC i Junts, aquests últims el que han portat fins la majoria absoluta.

11:00

Plantació de marihuana. Els Mossos d'Esquadra han localitzat a Almatret (Segrià) 1.820 plantes de marihuana en 14 hivernacles.

  • Es tracta de la primera instal·lació d'aquestes característiques que es desmantella a la demarcació. Fins ara, els cultius il·legals de marihuana s'havien localitzat en naus o zones exteriors.
10:32

Recompte. Els diputats del Congrés dels Diputats ja han votat i comença el recompte dels vots a la presidència de la cambra.

10:30

Comença la sessió plenària. El Congrés dels Diputats resultant de les eleccions del passat 23 de juliol es reuneix avui per primera vegada en l'inici d'una nova legislatura.

  • El focus està posat en els diputats de Junts i de Coalición Canaria que decidiran qui serà la presidenta del Congrés dels Diputats.
  • Les últimes decisions in extremis marquen una victòria del PSOE amb l'abstenció de la formació independentista i de la formació canària.
10:00

Accident múltiple a l'AP-7. Mor un menor d'edat en un accident múltiple a l'autopista AP-7, a l'altura de Toda de Berà, Tarragonès.

  • Per causes que encara s'estan investigant, hi va haver una col·lisió entre quatre turismes.
  • A més de la víctima mortal, hi va haver deu afectats més.
09:30

Mort en un incendi. Una persona ha mort en un incendi d'un habitatge a Badalona. El foc va ser en un edifici del carrer Gifré de la ciutat, concretament, al segon pis d'un bloc de tres plantes.

09:23

Congrés dels Diputats. Coalició Canària confirma que s'abstindrà i Junts i PSOE ultimen els detalls d'un acord per a la constitució de la Mesa del Congrés dels Diputats.

09:00

Censura de Barbie. Algèria ha censurat la pel·lícula de 'Barbie' per immoral. Després de tres setmanes a les cartelleres dels cinemes algerians, amb un èxit aclaparador, com a la resta del món, ha desaparegut sense cap explicació oficial.

08:30

Marihuana. El govern de coalició alemany ha aprovat al Consell de Ministres aprovar el projecte de llei per a la legalització controlada de la marihuana.

  • L'objectiu és despenalitzar la possessió de quantitats de fins a 25 grams i l'autocultiu de fins a tres plantes de marihuana.
08:12

El temps. Dia assolellat i temperatures a l'alça. L'ambient serà càlid i xafogós al litoral.

A la meitat nord, la mínima de primera hora del matí ha pujat lleugerament. A Ponent i Terres de l'Ebre, en canvi, ha baixat.