La Jungla
Miki Esparbé als premis Gaudí
Foto: Miki Esparbé als premis Gaudí | Wikimedia Commons
Sèries

Miki Esparbé, lleig? El creador de 'Smiley' tanca així la polèmica

Barcelona.
Miki Esparbé als premis Gaudí
Foto: Miki Esparbé als premis Gaudí | Wikimedia Commons

Una setmana després de la seva estrena, Smiley de Netflix s'ha vist immersa en una polèmica que no esperava: les crítiques d'un munt d'espectadors a la suposada intenció de fer passar per lleig en Bruno, un dels dos protagonistes, interpretat per Miki Esparbé. El seu creador, Guillem Clua, ho nega.

Al detall: Des que es va estrenar el passat 7 de desembre, la història d'amor entre l'Àlex i el Bruno (Carlos Cuevas i Miki Esparbé) ha entrat amb força al ranking de les ficcions més vistes a Netflix. És la tercera amb més reproduccions a la llista de novetats, i ha estat tendència en més d'una ocasió a les xarxes socials. Aquí, centenars d'espectadors acusen la sèrie de fomentar cànons de bellesa impossibles amb la falsa lletjor d'Esparbé.

Què diu el seu creador? Guillem Clua, que en va escriure l'obra de teatre homònima, ha sortit al pas de les crítiques i ha assegurat que mai han volgut "fer passar en Bruno per lleig". En un fil de Twitter, el dramaturg expressa:

  • "El problema és que en Bruno ha assumit paradigmes tòxics que dicten allò que és ser desitjable a l'ambient gay hegemònic".
  • "En no aconseguir-ho, s'odia a si mateix i és automàticament hostil amb els que sí encaixen en aquest cànon".
  • "Aquesta és la columna vertebral de Smiley. No és una història d'amor entre un guapo i un lleig, sinó entre un home que encarna el desig dictat per la norma cisgay i un altre que se'n sent fora".

Crítiques. Més enllà de les explicacions de Clua, les crítiques dels qui creuen que la sèrie pretén fer passar per lleig Miki Esparbé no han cessat els darrers dies. Aquests són alguns dels comentaris que han fet reaccionar el director teatral:

Per últim: Malgrat les crítiques d'alguns espectadors, també dels que hi veuen reproduïts certs clixés sobre el col·lectiu homosexual, el fet és que Smiley ja és una de les sèries més vistes a Netflix. Al teatre, Clua va estrenar el 2020 la seqüela de la història, Smiley, després de l'amor. Així que queda la porta oberta a una segona part del romanç entre l'Àlex i el Bruno a la petita pantalla.

Categoria: La Jungla