La Jungla
Manel Piñero era l'Homo APM
Foto: Manel Piñero era l'Homo APM | TV3
Televisió

L'Homo APM reapareix a TV3: canvi de vida total, ja no treballa a la tele (i diu això del català)

Barcelona.
Temps de lectura: 2 minuts
Manel Piñero era l'Homo APM
Foto: Manel Piñero era l'Homo APM | TV3

Durant anys, Manel Piñero va ser famós a tot Catalunya per donar vida a l'Homo APM de TV3. Un personatge que va interpretar fins al 2020, quan va deixar el programa i va canviar de feina. Aquest dimecres, l'actor ha tornat a la televisió pública per parlar de la seva nova vida i fer un crit d'alerta sobre el català.

Què en sabem? Després d'acabar el seu contracte amb TV3, Manel Piñero es va reinventar com a professor de català a l'institut de la Llagosta. Fa dos anys que hi treballa, prou per adonar-se de la situació crítica de la llengua a les aules.

Què diu Manel Piñero?

  • "Són 26 per classe, no n'hi ha cap que tingui el català com a llengua a casa"
  • "Sempre dic que faig classe de llengua estrangera perquè realment no tenen el català interioritzat"
  • "N'hi ha tres o quatre que el parlen, però els costa i han d'anar traduint com quan intenten parlar anglès"

A més, el drama per la mala salut del català a les aules és un dels grans problemes que Manel Piñero apunta sobre l'escola a Catalunya, però n'hi ha més. Segons l'actor, el nivell educatiu en la majoria de matèries és molt més baix que fa pocs anys.

  • "Els resultats són els que són, els mestres ens hem d'anar adaptant i baixar el nivell perquè els resultats no siguin un drama"
  • "Pràcticament cap alumne actual aprovaria els exàmens que es feien fa deu anys"

Un altre apunt: La pèrdua en l'ús del català dels més joves no ve de nou, tal com demostren desenes d'estudis en els últims anys. Per exemple, Plataforma per la Llengua alertava fa pocs mesos que la xifra de joves catalanoparlants ja ha baixat del 50% a tots els districtes de la ciutat de Barcelona. A més, només el 42,1% de la població de Catalunya s'identifica de manera única amb el català. 

Per acabar: Sobre el català específicament a les aules, així com la resta d'assignatures, els resultats de Catalunya en les darreres proves PISA han caigut en picat en els tres àmbits d'avaluació i han situat l'alumnat català per sota de la mitjana d'Espanya i dels països de l'OCDE. Una situació que el Govern assegura que està intentant revertir.

Categoria: La Jungla