Món Global
Guerra d'Ucraïna

Rússia celebra el 9 de maig, el seu Dia de la Victòria, amb aires de derrota

Temps de lectura: 3 minuts

Aquest dimarts, Rússia ha celebrat amb altres països de l'antiga Unió Soviètica el Dia de la Victòria, una efemèride que commemora la caiguda del Berlín de l'Alemanya nazi a mans de l'Exèrcit Roig. La celebració de l'esdeveniment ha estat marcada profundament per la guerra a Ucraïna.

Per què és important? La desfilada militar del 9 de maig és un bon termòmetre pel que fa a l'estat de les forces armades russes i de la influència del Kremlin sobre els països que havien format part del desaparegut país socialista.

En detall: El número de vehicles cuirassats que han participat de la desfilada ha caigut dramàticament des de la invasió, tal i com apunta el periodista Oliver Alexander.

  • 2021: 197
  • 2022: 131
  • 2023: 51

La marxa l'ha encapçalada un tanc T-34-85, una relíquia de la Segona Guerra Mundial, l'únic vehicle d'aquest tipus en tota la celebració.

Els líders de les repúbliques centre-asiàtiques han esperat fins l'últim moment per anunciar la seva presència a la celebració de Moscou.

El mitjà independent rus SOTA havia apuntat que, en primera instància, el president del Tadjikistan, Emomalí Rahmon, hauria anunciat que celebraria el 9 de maig a la capital del seu país, Duixanbe, però que finalment hauria decidit fer-ho a la capital de la Federació Russa.

El periodista alemany Jens Sigert ha fet notar que ni el president del Kazakhstan, Khassim-Jomart Tokhàiev, ni el d'Armènia, Nikol Paixinian, duien el llaç amb la bandera de Sant Jordi, propi de la celebració del 9 de maig, com sí passava amb tota la resta.

A banda, el mitjà rus The Insider ha explicat que el president bielorús Aleksandr Lukaixenko no ha assistit al sopar amb Putin i els altres líders convidats la nit abans de la desfilada adduïnt raons de salut.

D'on venim? Desenes de ciutats a Rússia han suspès la celebració del 9 de maig. La decisió l'han presa pels volts del dia en què dos drons van ser abatuts mentre sobrevolaven el Kremlin. Setmanes abans, el Washington Post avançava que la intel·ligència militar ucraïnesa preparava atacs a la rereguarda russa.

La guerra a Ucraïna es troba estancada a Bakhmut, una ciutat clau per l'avenç ucraïnès vers el Donetsk, territori sota ocupació russa des del 2015. La batalla per aquesta ciutat l'està sostenint el grup de mercenaris russos Wagner, dirigits per l'empresari Yevgeny Prigozhin, considerat, fins fa poc, proper a Putin.

Recentment, Prigozhin va amenaçar amb retirar-se si no se li facilitava munició, en un vídeo en què insultava al Ministre de Defensa rus, Serguei Xoigú, i al general Valeri Gueràsimov.

Finalment però, ha assegurat que li havien concedit tot el que demanava, tot i que també ha explicat que Xoigú l'ha amenaçat per carta amb presentar càrrecs de traïció en contra seva.