Open Melon
El candidat de la llista del PSOE balear, Oriol Lafau
Foto: El candidat de la llista del PSOE balear, Oriol Lafau | PSIB
Gestació Subrogada

Dimiteix un candidat del PSOE balear després de saber-se que és pare per gestació subrogada

Temps de lectura: 2 minuts
El candidat de la llista del PSOE balear, Oriol Lafau
Foto: El candidat de la llista del PSOE balear, Oriol Lafau | PSIB

El metge Oriol Lafau, que ocupava el sisè lloc de la llista del PSOE al parlament balear per Mallorca per a les pròximes eleccions autonòmiques, ha renunciat a la seva candidatura.

Per què és important? La dimissió s'ha produït després de fer-se públic que és pare per gestació subrogada. 

Què en sabem? Lafau, coordinador de Salud Mental del govern autonòmic de Francina Armengol, ha comunicat la decisió aquest dijous "per motius personals". 

  • En una nota de premsa, la formació socialista ha manifestat el seu "respecte" a la decisió de la renúncia.
  • La dimissió ha tingut lloc en plena polèmica sobre la gestació subrogada i després de saber-se que ell ha estat pare per aquest mètode.
  • El seu lloc l'ocuparà Quim Torres, que estava en el número 8 de la llista.

A més, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, es va referir a la gestació subrogada com "violència i explotació".

  • Després d'aquestes declaracions públiques de Garrido, que a més és secretària de política autonòmica del PSOE balear, el mitjà Mallorca Diari va publicar que Lafau es presentava a les llistes del partit tot i ser pare per gestació subrogada, cosa que contradiu la postura política dels socialistes.
  • També es dona la circumstància que Garrido ocupa el número 5 de la llista on Lafau ocupava el número 6.

Context: La polèmica sobre el nadó d'Ana Obregón adquirit per gestació subrogada va arribar al Congrés dels Diputats i la ministra d'Igualtat, Irene Montero, va recordar que "no és legal a Espanya" i que es tracta "d'una forma de violència contra la dona".

  • La gestació subrogada no és legal a Espanya, tal com recull la Llei sobre tècniques de reproducció humana assistida.
  • A l'article 10 sobre "gestació per substitució", s'indica que "serà nul de ple dret el contracte pel que es convingui la gestació, amb o sense preu, a càrrec d'una dona que renuncia a la filiació materna a favor del contractant o d'un tercer".
  • També està prohibida la publicitat de les empreses d'intermediació que busquen contactar amb famílies o persones interessades en Espanya.

Categoria: Open Melon
Etiqueta: Balears