Opinió
David Mejía Ayra
Temps de lectura: 2 minuts
opinió

TV3 i el seu sentit de l'humor

Temps de lectura: 2 minuts

La televisió pública catalana torna a ser a l'ull de l'huracà mediàtic. Alguns dels seus programes d'entreteniment han tornat a ser objecte de crítiques per la falta de pluralitat en el seu contingut i pel tipus d'humor que s'utilitza en ells. Això ha portat al fet que molts catalans se sentin exclosos i marginats per TV3 i Catalunya Ràdio, la qual cosa, sens dubte, afecta la qualitat de la democràcia i a la cohesió social a Catalunya.

La televisió pública catalana utilitza moltes vegades un humor ofensiu i que pot resultar excloent per a algunes persones

És evident que TV3 té una visió esbiaixada i unidireccional de la societat catalana. En molts programes, es presenta una única versió de la història i de la política catalana, sense tenir en compte la diversitat d'opinions que existeixen en la societat. Això no només és problemàtic des del punt de vista del pluralisme, sinó que també és perjudicial per a la pròpia qualitat que hauria de tenir i exigir qualsevol televisió pública.

D'altra banda, l'humor que s'utilitza en alguns programes de TV3 ha estat objecte de crítiques per part de molts ciutadans. L'últim episodi s'ha produït amb el reincident presentador Toni Soler. El seu programa utilitza moltes vegades un humor ofensiu i que pot resultar excloent per a algunes persones. Per exemple, s'han utilitzat estereotips i burles cap a determinats col·lectius, l'últim cap als andalusos, la qual cosa ha generat indignació en alguns sectors de la societat catalana.

Aquest tipus d'humor és especialment preocupant perquè la televisió pública té la responsabilitat de no contribuir a la discriminació o l'exclusió de cap col·lectiu. I encara que no sigui per convicció d'alguns dels seus treballadors almenys que la seva decència i ètica professional els porti al camí del respecte cap a les diferents sensibilitats.

Si algun dia els directius de la corporació catalana de mitjans audiovisuals pretenen solucionar aquests problemes, crec que haurien de començar per la revisió de la seva programació i esforçar-se per presentar una visió més plural i diversa de la societat catalana.

TV3 té una visió esbiaixada i unidireccional de la societat catalana. En molts programes, es presenta una única versió de la història i de la política catalana

La televisió pública és un servei fonamental per a la ciutadania, i ha d'estar a l'altura de les exigències democràtiques i socials del nostre temps. Però tristament, els mitjans públics catalans deixen molt a desitjar.