Política
Josep Rius, portaveu de Junts
Foto: Josep Rius, portaveu de Junts | Gerard Artigas / ACN
Reforma del Codi Penal

Junts: la malversació del PSOE "deixa en mans dels jutges l'acció de govern"

Josep Rius, portaveu de Junts
Foto: Josep Rius, portaveu de Junts | Gerard Artigas / ACN

Junts creu que la proposta del PSOE per reformar el delicte de malversació "deixa en mans dels jutges l'acció de govern". Per això, ha presentat 19 esmenes a la reforma del Codi Penal.

Per què és important? El govern espanyol i Esquerra han arribat a diferents acords per accelerar la desjudicialització. Entre les negociacions s'hi troba la derogació del delicte de sedició i la reforma del delicte de malversació. 

Context: El president republicà Oriol Junqueras no veu justos els quatre anys de presó per als exiliats que planeja l'executiu espanyol. Per la seva banda, Podemos se n'ha desmarcat, però en facilitarà l'aprovació.

En profunditat: Fonts de Junts asseguren que les 19 esmenes presentades parteixen de la base que l'1-O no va ser delicte, i amb la finalitat d'homologar la legislació espanyola amb l'europea.

  • El partit vol tornar a la redacció anterior al 2015, quan la malversació es desvinculava de l'administració deslleial i s'exigia ànim de lucre i sostracció de fons públics. Una reforma del PP va canviar aquests punts.

Què diuen? El portaveu i vicepresident del partit, Josep Rius, ha fet una roda de premsa aquest dilluns 12 de desembre en què ha assegurat:

  • La proposta del PSOE "és intolerable perquè suposa acceptar que l'1-O va ser delicte. Amb aquesta proposta, el govern espanyol vol deixar les coses com estaven".
  • "No es tracta de menys anys de presó per a alguns, sinó de cap condemna per a tots aquells que fan acció política o exerceixen drets fonamentals. No s'han de millorar elements de repressió, sinó que s'han d'eliminar".

A més: Rius ha destacat que hi ha "desavinences no menors" amb el Govern pel que fa al projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2023, que ERC creu que pot aprovar molt aviat

  • Junts i republicans discrepen en temes com salut, energies renovables, polítiques socials i ensenyament.
  • Després de diverses reunions, Rius ha lamentat que "falten concrecions" en les trobades sectorials i ha recordat que ERC té 33 diputats dels 135 que hi ha al Parlament.
  • "Calen més concrecions i humilitat", ha sentenciat.

Per acabar: Davant de la possibilitat que l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias anunciï les properes hores que vol optar de nou a l'alcaldia, Rius ha expressat que estaria "encantat que fes aquest pas" perquè la ciutat "necessita un canvi urgent després d'aquests vuit anys amb l'alcaldessa Colau".

Categoria: Política
Etiqueta: Junts