Política
Part del Senat aplaudeix després d'aprovar els pressupostos
Foto: Part del Senat aplaudeix després d'aprovar els pressupostos | ACN
Política

El Senat aprova definitivament els pressupostos generals de l'Estat 2023

Actualitzat: Dimarts, 20 de desembre de 2022. 21:20
Part del Senat aplaudeix després d'aprovar els pressupostos
Foto: Part del Senat aplaudeix després d'aprovar els pressupostos | ACN

El Senat ha aprovat definitivament els pressupostos generals de l'Estat de 2023 aquest dimarts 20 de desembre a la tarda.

Per què és important? Són els tercers pressupostos que Sánchez aconsegueix aprovar aquest mandat. Els d'aquest any, compten amb una recaptació de 18.000 milions més, arribant fins als 262.000 milions. 

Què sabem? 

  • La cambra alta no ha incorporat cap esmena al text i, d'aquesta manera, els comptes públics no hauran de tornar a passar pel Congrés.
  • Els pressupostos per a l'any vinent han obtingut 145 vots a favor, entre els quals PSOE, ERC, PNB i Bildu i 118 en contra. 

Què ha dit Sánchez? El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha celebrat l'aprovació tot destacant que:

  • "Avancem amb pas ferm cap a un país millor, més just, més sostenible i que protegeix a qui més ho necessita. Davant del soroll interessats d'uns altres, política útil per a la majoria social d'aquest país".

Al detall: Els pressupostos preveuen una despesa social rècord de 266.189 milions d'euros, sis de cada deu euros del projecte.

Què han aconseguit ERC i el PDeCAT? Ambdós partits han donat suport als comptes a canvi del següent:

  • El govern espanyol i ERC han arribat a un acord que inclou el traspàs de 900 milions d'euros a la Generalitat per infraestructures pendents.
  • El PDeCAT ha acordat la gratuïtat dels trajectes en autobús de titularitat estatal durant tot l'any que ve.

¿D'on venim? El Congrés dels Diputats va aprovar els pressupostos fa prop d'un mes, consolidant la majoria de la investidura amb el 'sí ' del PSOE, Podem, ERC, PNB, Bildu, PDeCAT, CC, Més País, Compromís, l'exdiputada de Podem María Pita i el PRC.

A partir d'ara: Els pressupostos quedaran llestos per ser publicats al Butlletí Oficial de l'Estat i entrar en vigor l'1 de gener.