Política
La presidenta de Junts, Laura Borràs
Foto: La presidenta de Junts, Laura Borràs | Europa Press
Junts

Borràs allunya Junts de l'aprovació dels pressupostos amb ERC

La presidenta de Junts, Laura Borràs
Foto: La presidenta de Junts, Laura Borràs | Europa Press

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha allunyat les possibilitats del seu partit per aprovar els pressupostos del Govern de la Generalitat.

Per què és important? L'executiu de Pere Aragonès fa setmanes que es troba en procés de negociació amb Junts i el PSC per aprovar els comptes catalans. ERC necessita el suport d'algun dels dos partits per tirar endavant els pressupostos pel 2023.

Situació actual: Aquest dimarts, els republicans i els postconvergents es tornen a reunir per abordar la negociació dels pressupostos, després de reunir-se per últim cop el 22 de desembre. 

Què diu? En una entrevista a RTVE Catalunya, l'expresidenta del Parlament de Catalunya ha dit que no augura "res positiu" en les negociacions de Junts amb Esquerra. 

  • Borràs ha apuntat que no hi ha una "intensitat negociadora màxima" pels pressupostos i que "no sembla que pugui augurar res positiu".
  • La dirigent de Junts ha assegurat que al seu partit li agradaria tirar endavant uns comptes "de palanca de transformació i no uns pressupostos de rendició i condemna a l'autonomia".
  • L'expresidenta del Parlament referma la importància d'aprovar uns pressupostos perquè dona confiança a l'executiu i, en canvi, conclou que Junts va sortir del Govern "perquè no li teníem confiança". 

Previsions: El pròxim 19 de gener, les entitats independentistes han convocat una mobilització en contra de la cimera hispano-francesa que se celebra a Barcelona amb Pedro Sánchez i Emmanuel Macron. 

  • Borràs celebra que ERC se sumi a la concentració: "Sempre valoro molt positivament la unitat de l'independentisme. Benvinguts on haurien de ser tots els partits que formen part de l'independentisme".
  • Alerta que la invitació per part del govern espanyol al president de la Generalitat, Pere Aragonès, és "una invitació enverinada" i creu que no hi hauria d'assistir perquè "hauria de deure's a la representació parlamentària d'acord amb el mandat que el va fer president". 

En detall: D'aquí a un més, el 10 de febrer, començarà el judici a Laura Borràs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). 

  • L'expresidenta és sospitosa d'haver fraccionat un contracte per beneficiar un amic quan dirigia l'Institut de les Lletres Catalanes (ILC) entre 2013 i 2018.
  • S'enfronta a sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per a càrrec públic que li reclama la Fiscalia, que també demana una multa de 144.000 euros de multa. 
  • Borràs diu que "té ganes que arribi el judici demostrar la meva innocència". A més, ha reiterat que no ha comès cap delicte i titlla "d'aberració democràtica" com se la va apartar del capdavant del Parlament de Catalunya.