Política
La presidenta de Junts, Laura Borràs i el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una roda de premsa
Foto: La presidenta de Junts, Laura Borràs i el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una roda de premsa | Europa Press
Pressupostos

Junts veta el PSC de les negociacions pels comptes: "Volen retallar l'autogovern"

La presidenta de Junts, Laura Borràs i el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una roda de premsa
Foto: La presidenta de Junts, Laura Borràs i el secretari general de Junts, Jordi Turull, en una roda de premsa | Europa Press

Junts s'ha reunit aquest dimarts amb la consellera Natàlia Mas per negociar els pressupostos de la Generalitat per aquest 2023. Junts ha acusat el PSC de voler "retallar l'autogovern" en voler aturar l'obertura de delegacions a l'exterior.

Per què és important? L'executiu de Pere Aragonès necessita suports parlamentaris per poder aprovar els pressupostos. ERC només compta amb 33 diputats i busca sumar els vots del PSC o de Junts, o de les dues formacions. 

Al detall: Junts ha reprès les converses sobre els comptes en una reunió on han acudit Mònica Sales, Joan Canadell i Jordi Munell la tarda d'aquest 10 de gener. Segons un comunicat del partit...

  • Els postconvergents han constatat que encara hi ha diferències rellevants entre el projecte del Govern i les propostes presentades pel partit.
  • Els representants de Junts han traslladat al Govern la seva preocupació per algunes condicions proposades pel PSC en les negociacions pels pressupostos, que expliquen que busquen "retallar l'autogovern".
  • El govern ha assegurat a la delegació de Junts que no acceptarà la proposta del PSC de congelar l'acció exterior i que es mantindrà la política d'obertura de les delegacions que ja estava prevista.
  • Junts considera una prioritat augmentar la dotació de política exterior, d'acord amb la proposta de resolució aprovada pel Parlament.

A més: La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha allunyat les possibilitats del seu partit per aprovar els pressupostos del Govern de la Generalitat abans de la trobada.

  • Borràs ha apuntat que no hi ha una "intensitat negociadora màxima" pels pressupostos i que "no sembla que pugui augurar res positiu".

Tot i això: La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa aquest dimarts, ha assegurat que veu un acord "a prop" i assegura que aquesta setmana és clau per aconseguir-lo. 

  • Sobre les negociacions amb Junts, Plaja ha assegurat que "l'entesa ha de ser fàcil, ja que no hi ha cap element que no permeti arribar a un acord".
  • A més, ha destacat que el Govern i el partit de Laura Borràs coincideixen en molts temes, sobretot els relacionats amb la independència.