Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press
Espionatge

Puigdemont denunciarà Espanya per espiar-lo

Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press

L'expresident de Catalunya Carles Puigdemont prendrà mesures judicials contra Espanya per presumptament haver-lo espiat. 

Per què és important? Els mòbils de com a mínim 65 polítics independentistes i activistes catalans van ser atacats per un programa espia, Pegasus, segons una investigació del laboratori Citizien Lab. 

  • Un programa disponible per governs. 
  • Per part del govern espanyol, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells Pere Aragonès.

Situació actual: Aquest dimecres en el programa Pentàgon de 8tv, Pilar Rahola ha revelat que Puigdemont denunciarà Espanya per presumptament haver-lo espiat. 

  • La informació ha estat comunicada per l'advocat de l'expresident, Gonzalo Boye, a la tertuliana.

Context: Aquest passat dimecres, un informe del Bundestag, el parlament alemany, defensa que l'espionatge estranger al seu territori és "inadmissible".

  • El text, encarregat pel diputat Andrej Hunko, afirma que "les activitats d'intel·ligència provinents d'altres serveis estrangers són fonamentalment inadmissibles com un exercici de poder d'un estat estranger a menys que el govern ho autoritzi".
  • D'acord amb un activista dels drets civils a Alemanya, aquesta consideració podria encabir el seguiment per aconseguir la detenció de Carles Puigdemont a Schleswig-Holstein, si es confirma que el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va punxar telèfons i utilitzar dispositius de seguiment per localitzar el seu vehicle. 

Background: Entre els afectats del Catalangate, nom com es coneix el cas d'espionatge massiu per part dels serveis secrets espanyols, s'hi troben diputats del Parlament Europeu, presidents de Catalunya, polítics independentistes, advocats, membres d'organitzacions de la societat civil, etc. 

En detall: El govern espanyol va afirmar que sempre ha actuat amb "l'estricte compliment de la legalitat".

  • El passat mes d'abril, diferents membres de l'executiu van assegurar que el govern espanyol no té res a ocultar i que col·laborarà al màxim amb la justícia i la investigació dels fets.

A més, el Parlament de Catalunya ha acordat demanar la compareixença  del president del Govern, Pedro Sánchez i l'expresident Mariano Rajoy a la comissió d'investigació sobre l'espionatge a independentistes amb el programa Pegasus.