Política
Pere Aragonès i Salvador Illa al Parlament
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa al Parlament | Europa Press
Pressupostos

Dia clau al Parlament: el PSC posa el Govern entre les cordes

Pere Aragonès i Salvador Illa al Parlament
Foto: Pere Aragonès i Salvador Illa al Parlament | Europa Press

El PSC continua collant ERC pel seu suport als pressupostos i obliga els republicans a fer un pas endavant a favor de la carretera B-40 i l'ampliació de l'aeroport del Prat. 

Per què és important? El Govern i els socialistes continuen negociant l'acord per poder tirar endavant els pressupostos. Les negociacions s'han encallat amb temes relacionats amb les grans infraestructures com el Quart Cinturó o l'aeroport.

Situació actual: Aquest dilluns al matí, el Parlament votarà una moció dels socialistes sobre infraestructures. 

  • ERC ha registrat esmenes sobre la B-40 i asseguren que fan aquest moviment per intentar "acostar posicions" i amb una "voluntat d'acord". 
  • Els socialistes no han acceptat les propostes d'Esquerra i tampoc han arribat un acord intermedi sobre el tema. En canvi, sí que han acceptat una esmena de Junts sobre el punt del text que fa referència a l'aeroport del Prat. 

Què diu? En una entrevista a RTVE Catalunya, la portaveu del PSC, Alícia Romero, ha avisat als republicans que si aquest dijous voten en contra la seva moció, que inclou la B-40 i l'ampliació del Prat, farà "impossible o més difícil" un acord sobre els pressupostos del 2023. 

  • La socialista diu que té l'esperança que ERC voti a favor del text del PSC i es puguin acabar de pactar els "esculls pendents" dels comptes. 
  • "Que el Govern rumiï abans de votar el text si realment vol pressupostos. Votar que no fa impossible o fa més difícil arribar a un acord", ha alertat Romero. 
  • La portaveu considera "increïble" que les negociacions estiguin "encallades" per un projecte, el de la B-40, que, segons ha recordat, va ser aprovat pel govern de coalició entre ERC i Junts i té el suport del territori: "No estem demanant la lluna al Govern".

En profunditat: La socialista s'ha mostrat molesta pel fet que en els últims dies ERC hagi condicionat els seus vots al Congrés  al fet que hi hagi o no pressupostos a Catalunya.

  • "Les amenaces en la política no estan bé" i diu que això "dificulta la generació de confiances i de complicitats".
  • Romero ha assenyalat que el president d'ERC, Oriol Junqueras, s'entén millor amb el PSOE que amb el PSC a Catalunya.

Previsions: El Parlament votarà la moció del PSC aquest dijous al matí, aproximadament cap a les 12:00 del migdia.