Política
Pere Aragonès (ERC) i Salvador Illa (PSC), al Parlament
Foto: Pere Aragonès (ERC) i Salvador Illa (PSC), al Parlament | David Zorrakino / Europa Press
Negociacions

L'acord ERC-PSC pels pressupostos, imminent: falten els "últims serrells"

Actualitzat: Dilluns, 30 de gener de 2023. 19:12
Temps de lectura: 2 minuts
Pere Aragonès (ERC) i Salvador Illa (PSC), al Parlament
Foto: Pere Aragonès (ERC) i Salvador Illa (PSC), al Parlament | David Zorrakino / Europa Press

L'acord entre el Govern i el PSC per aprovar els pressupostos és imminent. Fonts de l'executiu català i del partit socialista asseguren que falten "els últims serrells" en noves reunions aquest dimarts 31 de gener.

Per què és important? Republicans i socialistes fa mesos que aixequen la bandera del diàleg per desencallar els nous comptes de la Generalitat i trobar un acord. Pel camí, el partit del president Pere Aragonès ha fet concessions, com la del Quart Cinturó, l'autovia que ha de travessar el Vallès i que reclama la formació de Salvador Illa. 

Què en sabem?

  • Republicans i socialistes han mantingut reunions durant tot el dia d'aquest dilluns 30 de gener. La primera trobada l'han començat a les 9 del matí i ha durat quatre hores i no ha servit per tancar un acord definitiu.
  • Les converses han seguit a la tarda i els representants d'ambdós partits han pogut avançar en les negociacions. Tampoc no s'ha produït cap acord definitiu, però parlen en els mateixos termes. Tant és així que només queda tancar els últims detalls.

Previsions: Les reunions seguiran dimarts i està previst que ERC i PSC tanquin "els últims serrells", coincideixen a dir.

  • El fet que els dos partits no hagin aconseguit tancar un acord dilluns dificulta que el text arribi a temps per a la seva aprovació en el Consell Executiu d'aquest dimarts 31 de gener. En aquest cas, el Govern haurà de convocar un d'extraordinari per portar-lo després al Parlament perquè sigui avalat pels 74 diputats d'ERC (33), PSC (33) i En Comú Podem (8).

D'on venim: Un cop desbloquejat l'escull del Quart Cinturó i malgrat que Esquerra acceptés la transformació de l'aeroport, el PSC ha evitat donar el seu suport als comptes.

  • Cal tenir en compte la proximitat de les eleccions municipals; des de Presidència, tenien la sensació que el PSC volia “dilatar” l'acord i que anirien fent flotar exigències a mesura que vagin negociant. Ara com ara, es desconeix el detall del que seria l'acord definitiu.

Mentrestant: Junts, amb l'acostament d'ERC al PSC, es posiciona més a prop del 'no' als pressupostos.

  • El portaveu de Junts, Josep Rius, ha alertat aquest dilluns que si el Govern arriba a un acord pressupostari amb el PSC "s'haurà posat punt i final a la legislatura del 52%, ERC haurà confirmat que ho ha deixat estar i que ha abraçat l'autonomisme de manera definitiva". 
Categoria: Política