Política
El presidente de Vox, Santiago Abascal y el candidato de la moción de censura, Ramón Tamames
Foto: El presidente de Vox, Santiago Abascal y el candidato de la moción de censura, Ramón Tamames | Jesús Hellín / Europa Press
Moció de censura

Claus de la moció de censura: el segon intent de Vox amb Tamames es veu abocat al fracàs

Temps de lectura: 3 minuts
El presidente de Vox, Santiago Abascal y el candidato de la moción de censura, Ramón Tamames
Foto: El presidente de Vox, Santiago Abascal y el candidato de la moción de censura, Ramón Tamames | Jesús Hellín / Europa Press

L'economista Ramón Tamames protagonitzarà aquest dimarts i dimecres la segona moció de censura de Vox contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Per què és important? És el segon intent de la formació d'extrema dreta per fer fora de l'executiu espanyol el president socialista; la moció es veu abocada al fracàs només amb suport del partit de Santiago Abascal i l'abstenció del PP.

Què en sabem? El debat de la moció de censura començarà aquest dimarts a les 9:00 amb una intervenció sense límit de temps del líder de la formació que la proposa, Santiago Abscal.

  • Després el seguirà el discurs del candidat, Ramón Tamames, també sense límit de temps, i després el govern espanyol li podrà donar rèplica amb una intervenció del presiden o alguns dels membres.
  • Un cop superada aquesta fase, començaran les intervencions dels grups. Cada formació disposarà d'un temps d'intervenció de 30 minuts i 10 més de contrarèplica.

Què esperar? El debat s'allargarà fins dimecres al migdia i acabarà amb una votació on amb tota probabilitat la moció de censura quedarà rebutjada amb els únics suports dels 52 diputats de Vox i l'abstenció del PP. 

  • Per prosperar, la moció de censura hauria de rebre el suport de la majoria absoluta de la cambra, 176 diputats.

El discurs: Eldiario.es va publicar una filtració d'un esborrany del discurs que Ramón Tamames té previst fer a l'hemicicle.

  • No inclou algunes de les línies bàsiques del discurs de Vox, tot i que sí que acusa els partits independentistes i nacionalistes de pretendre "trencar Espanya".
  • Segons l'economista, "Espanya s'assembla a una autocràcia absorbent". 
  • Tamames manté postulats allunyats d'algunes de les tesis del partit d'ultradreta. En una entrevista a El Mundo defensava que Espanya és una "nació de nacions". 
  • En roda de premsa al Congrés va assegurar que malgrat tot "coincideix amb Vox en el que és important, com és la unitat d'Espanya".
  • Sobre la immigració, l'economista veu necessari "abordar aquest problema, amb milers de víctimes mortals que deriven d'una falta de regulació comunitària cada any a l'Atlàntic peninsular i a tot el Mediterrani".
  • Tamames demanarà a Sánchez que convoqui eleccions generals el 28 de maig, coincidint amb les autonòmiques i municipals.

En detall: El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha optat per una abstenció davant el que qualifica de "show".

  • El to de la rèplica del PP és una de les incògnites del debat. El 2020 Casado va mostrar contundència davant Abascal, com també ho va fer la setmana passada Isabel Díaz Ayuso.
  • En canvi, el govern espanyol veu la moció de censura com un debat útil per "confrontar" models entre la majoria progressista i les formacions de la dreta. Sánchez ja va dir que es prendria "seriosament" el debat.

Context: Aquesta serà la sisena moció de censura a les Corts espanyoles des de la mort del dictador.

  • Quatre han tingut lloc en els últims set anys i només una, la de Pedro Sánchez a Mariano Rajoy, ha prosperat.
  • La primera va tenir lloc el 1980 contra Adolfo Suárez; la segona el 1987 contra Felipe González; la tercera va ser la de 2017 de Pablo Iglesias contra Mariano Rajoy; la quarta la de 2018 de Sánchez contra Rajoy, i la cinquena la de 2020 de Santiago Abascal contra Sánchez.