Política
Marta Rovira, secretària general d'ERC
Foto: Marta Rovira, secretària general d'ERC | Kike Rincón / Europa Press
Independentisme

Marta Rovira, responsable de Tsunami Democràtic segons la Guàrdia Civil

Temps de lectura: 2 minuts
Marta Rovira, secretària general d'ERC
Foto: Marta Rovira, secretària general d'ERC | Kike Rincón / Europa Press

La Guàrdia Civil situa la secretària general d'ERC, Marta Rovira, en la gestió a l'ombra de Tsunami Democràtic. Aquesta és la conclusió dels investigadors en un informe aportat a l'Audiència Nacional.

Per què és important? El tribunal investiga els aldarulls provocats durant les protestes per la sentència del 'procés', com són l'assalt de l'aeroport d'El Prat, el tall de la Jonquera o les barricades davant la Direcció de la Policia a la Via Laietana de Barcelona.

A fons: Segons ha avançat El Confidencial i han confirmat a Europa Press fonts coneixedores de les indagacions...

  • L'Institut Armat col·loca Rovira i altres membres d'ERC en l'organització que aparentava ser un moviment ciutadà de caràcter espontani.
  • Els investigadors han identificat els partits i entitats independentistes que haurien orquestrat les accions de Tsunami Democràtic, amb Rovira al capdavant de l'estructura política.

Qui és qui? Alguns informes recullen les converses telefòniques dels presumptes capitostos, que utilitzaven malnoms per parlar de determinades persones.

  • Rovira rebia la referència de 'Matagalls'.
  • A Carles Puigdemont, llavors president de la Generalitat, l'anomenaven 'Pelomocho'.
  • L'exconseller d'ERC, Xavier Vendrell, era 'Índigo'. Sobre ell, el jutge considera que "no només participava en el moviment de Tsunami, sinó que donava instruccions de les accions que s'han de realitzar".
  • La també dirigent d'ERC Marta Molina era 'Mandela'; la policia la relaciona amb les protestes durant un Barça-Madrid.

Tanmateix: Aquest escenari complicaria l'horitzó judicial de Rovira, que s'havia aclarit després de l'eliminació de la sedició. 

  • Després revisar el seu processament per l'1-O en vista de la reforma penal, el magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena va canviar aquest delicte pel de desobediència, penat només amb multa i inhabilitació (no amb presó), el que aplanava la seva tornada a Catalunya des de Suïssa.

D'on venim? El Jutjat Central d'Instrucció Número 6, a càrrec de Manuel García Castellón, va començar a investigar Tsunami Democrátic el 2019 amb l'objectiu d'aclarir qui era darrere i quines eren les seves fonts de finançament.

  • Va investigar una reunió a Ginebra l'agost de 2019, amb Puigdemont i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Llavors, es va centrar a determinar el paper de Puigdemont i líders dels anticapitalistes, però el desenvolupament de les diligències ara haurien conclòs el lideratge de Rovira i altres dirigents d'ERC en Tsunami Democràtic.

Mentrestant: La causa es manté secreta, una qüestió que l'empresari català Oriol Soler, un dels investigats, ha portat al Tribunal Constitucional via recurs d'empara per aixecar el secret de sumari.