Política
Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva, membres d'ERC que han anat a la presó per fer el referèndum de l'1-O
Foto: Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva, membres d'ERC que han anat a la presó per fer el referèndum de l'1-O | Europa Press
Independentisme

L'ONU reconeix repressió contra ERC i demana a l'Estat que aturi la "persecució"

Temps de lectura: 2 minuts
Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva, membres d'ERC que han anat a la presó per fer el referèndum de l'1-O
Foto: Oriol Junquras, Dolors Bassa i Raül Romeva, membres d'ERC que han anat a la presó per fer el referèndum de l'1-O | Europa Press

L'Organització de les Nacions Unides (ONU) ha alertat que Esquerra Republicana (ERC) és un partit altament represaliat, i demana al govern espanyol que aturi la "persecució".

Per què és important? Aquest gest s'emmarca dins de l'estratègia dels republicans en l'àmbit internacional, aconseguint la complicitat d'organismes referents en drets humans. Altres exemples són el posicionament de l'Alt Comissionat de Drets Humans de l'ONU sobre l'espionatge amb Pegasus.

A fons: Cinc relators especials de l'organització dedicada a supervisar la protecció de drets arreu del món han emès una resolució que evidencia la repressió contra membres del partit exercida per l'Estat, instant-lo a prendre mesures.

  • Parlen en termes de "persecució i estigmatització" dels republicans i reconeixen inquietud. També posen en qüestió la "base fàctica i jurídica" de les detencions i dels càrrecs presentats.
  • Així mateix, dubta de la "proporcionalitat" de les condemnes i considera "preocupant", d'una banda, la repressió econòmica, i d'una altra, que l'Estat millorés les condicions penitenciàries "a canvi d'un cessament de l'exercici de certs drets o postures polítiques".

D'altra banda: La resolució demana que els partits polítics puguin actuar sense interferències a Espanya, i aquí incideixen en l'ús del programari Pegasus. De fet, els relators reclamen a l'Estat aclarir els greuges de l'espionatge.

Què diuen? En paraules de la secretària general dels republicans, Marta Rovira...

  • “Nacions Unides constata l'ús arbitrari d'alguns instruments de l'Estat espanyol per aturar l'independentisme i exigeix al Govern espanyol que prengui les mesures necessàries perquè hi posi fi”. 
  • Aquesta nova comunicació dels relators “ens ha de servir una vegada més per reafirmar-nos en la legitimitat democràtica de la nostra causa. Tenim tot el dret del món de defensar la República Catalana per vies democràtiques”, conclou.

Context: La resolució és conseqüència d'una comunicació presentada per la mateixa Marta Rovira, en què denunciava "els greuges de la repressió contra l'independentisme".