Política
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret | Europa Press
Govern

Aragonès mantindrà Serret com a consellera: "La sentència no és ferma"

Temps de lectura: 2 minuts
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret
Foto: El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret | Europa Press

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha explicat que mantindrà les funcions institucionals a la consellera d'Acció Exterior i la Unió Europea de la Generalitat, Meritxell Serret, condemnada a inhabilitació pel seu paper durant l'1-O.

Per què és important? El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès una nova sentència contra els organitzadors del referèndum d'independència celebrat el 2017, sota una nova decisió dels jutges sobre la política catalana.

A fons: El president ha mostrat el seu suport a l'encarregada de l'àmbit exterior del Govern i ha justificat la seva decisió de mantenir-la en el càrrec, tot assegurant que "la sentència no és ferma".

Què diu? En una visita institucional a la dessalinitzadora del Llobregat a El Prat del Llobregat (Barcelona), ha recordat que aquest és un episodi més de "persecució política".

  • Per a Aragonès, la inhabilitació de Serret és "la demostració que hi ha un conflicte polític entre la ciutadania de Catalunya i les institucions de l'Estat espanyol". "No pot ser un delicte votar. Ni ho va ser el 2017 ni ho pot ser ara", ha remarcat.
  • Ha recordat que la sentència del TSJC ve derivada de la sentència del Tribunal Suprem (TS) als líders de l'1-O, que ha titllat de "sentències polítiques perquè es persegueix una activitat política", i ha afirmat que aniran als tribunals internacionals per defensar els drets de Serret.

Què esperar? El president ha assenyalat que fins que la sentència no sigui ferma, "Serret continua des del punt de vista legal i administratiu fent el que feia fins ara". De fet, Serret presentarà recurs i es defensarà "fins on faci falta".

D'on venim: L'exconsellera d'Agricultura va ser jutjada el passat 29 de març per un delicte de desobediència per l'organització de l'1-O.

  • Serret va formar part del Govern de l'expresident Carles Puigdemont, que va organitzar el referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya.
  • La consellera va marxar inicialment a Bèlgica, però es va personar el març del 2021 davant del magistrat del Tribunal Suprem, que va derivar la causa al TSJC.