Política
Palau de la Generalitat.
Foto: Palau de la Generalitat. | Generalitat de Catalunya
Pegasus

L'Eurocambra confirma que Espanya va espiar independentistes

Actualitzat: Dimarts, 9 de maig de 2023. 08:54
Temps de lectura: 4 minuts
Palau de la Generalitat.
Foto: Palau de la Generalitat. | Generalitat de Catalunya

El comitè del Parlament Europeu encarregat d'investigar l'ús de programaris d'espionatge com el Pegasus ha confirmat que el govern espanyol va espiar a dirigents independentistes. 

Per què és important? El Catalangate és un cas d'espionatge a diferents líders independentistes de Catalunya mitjançant el programa Pegasus. El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) va reconèixer la utilització del programari per espiar a 18 dirigents, entre ells l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès. 

Què en sabem? El comitè europeu que estudia l'ús de Pegasus per fer espionatge ha assegurat que el govern espanyol està darrere del Catalangate. 

  • Ho ha assegurat en un informe que s'ha votat aquest passat dilluns i que és el resultat d'un any i tres mesos d'avaluacions. 
  • En el document també es lamenta la manca d'informació que els han proporcionat les diferents autoritats espanyoles per justificar l'espionatge. 
  • És per aquest motiu, que la comissió que ha redactat l'informe exigeix una investigació "justa i efectiva" dels casos d'espionatge que el CNI no ha reconegut i demanen a l'Estat que ofereixi més informació sobre les escoltes que es van produir sota l'argument de la seguretat nacional.

En detall: El comitè del Parlament Europeu proposa implicar l'Europol en les investigacions a Espanya per processos "forenses apropiats".

  • El text que detalla els resultats de la investigació (aprovat amb 30 vots a favor, tres en contra i quatre abstencions) observa que els processos judicials a Espanya que afecten persones espiades "no van tan de pressa com s'esperaria".
  • És per això que demanen més "cooperació" amb les autoritats i suggereixen que l'Europol pugui donar suport a les autoritats nacionals per agilitzar els procediments.
  • De fet, l'apartat de l'informe dedicat a l'estat espanyol lamenta la manca de transparència per part del govern central i reitera que la informació proporcionada ha estat "limitada" sota l'argument de la "confidencialitat i la seguretat nacional".

En profunditat: Les conclusions de l'informe posen especial èmfasi en l'afer del Catalangate, que segons Citizen Lab va consistir en l'espionatge d'un total de 65 individus vinculats a l'independentisme.

  • Dels 18 dirigents que el CNI va reconèixer que havia espiat, el text diu que va ser un espionatge "adequat o proporcionat" i sota ordre judicial. 
  • Pel que fa als 47 individus restants, l'informe subratlla que l'Estat s'ha negat a comentar la seva situació: "Continua la incertesa de si aquestes persones van ser espiades pel CNI, a través d'una ordre judicial o si alguna altra autoritat va rebre l'autorització per espiar-les", manifesta. 

Què diuen? 

  • El president de la Generalitat, Pere Aragonès, diu que es tracta de "l'espionatge polític massiu més greu de la història" i afegeix que "no quedarà impune. I l'estat ho sap. Fins quan mirarà a un altre costat? Quants organismes internacionals més hauran d'assenyalar-li les vergonyes perquè actuï?". I conclou: "Per dignitat democràtica, arribarem fins al final". 

  • La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, creu que l'informe "reafirma les mancances del govern espanyol" en matèria de protecció de drets humans. Serret afirma que des del Govern estan "molt satisfets" amb el document perquè apunten en la mateixa direcció que ja apuntava l'executiu català sobre l'espionatge a líders independentistes per part del govern espanyol. 
  • L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont s'ha abstingut en la votació de l'informe i ha acusat el text de fer "seguidisme" del govern espanyol a les conclusions, on es defineix Espanya com un estat amb un sistema judicial independent i amb garanties. Puigdemont considera el redactat "contradictori", perquè fa la definició després d'haver criticat la "gravetat" de la pràctica del ciberespionatge, l'ajuda "mínima o inexistent" del govern espanyol en la investigació o la "negativa" a obrir una comissió d'investigació parlamentària sobre l'afer.
  • Per la seva part, Ciutadans denuncia que l'apartat d'Espanya en l'informe "menteix" i lamenta que s'utilitzi el Catalangate com a "element nuclear" per sustentar totes les seves acusacions.