Política
Rodalies

ERC i Junts demanen respostes pel caos de Rodalies al Congrés

Temps de lectura: 3 minuts

Esquerra Republicana (ERC) i Junts porten al ple del Congrés d'aquest dimecres 17 de maig dues interpel·lacions urgents perquè la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, doni explicacions sobre les constants incidències de Rodalies.

Per què és important? La històrica indignació pel mal funcionament de Rodalies ha pres una major dimensió després de la greu incidència de la R2 Sud. Aquesta podria trigar mesos a ser reparada, tot i que la ministra s'ha compromès a què torni a funcionar el 21 de maig.

A fons: Abans de defensar la seva interpel·lació, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, s'adreçarà a Raquel Sánchez durant el torn de preguntes orals perquè confessi si està "satisfeta amb la gestió del seu Ministeri".

  • Per la seva banda, la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, també ha registrat una pregunta dirigida a la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, sobre les "pròximes mesures de finançament" que té previst aplicar el Govern a Renfe Catalunya".

Què esperar? Les interpel·lacions, que se substanciaran en l'últim ple de control abans de les eleccions del 28 de maig, donarà lloc a una moció que, entre altres punts, inclourà la reprovació de la ministra.

  • També és previsible que ERC i Junts aprofitin per exigir el traspàs d'aquest servei a la Generalitat. La seva votació, això sí, es realitzarà ja conclosos els comicis municipals i autonòmics.

Què diuen? En la proposta d'interpel·lació de Junts, no ve desglossada una exposició de motius, però sí en la d'ERC.

  • Els republicans apunten que Rodalies pateix un 60% més d'incidències greus que fa 10 anys. "Aquestes dades únicament responen a una falta estructural d'inversió per part de l'Estat a Catalunya", diuen en el text.
  • També denuncien que el 91% de la xarxa és a cel obert. "Davant d'aquesta realitat, el Ministeri continua sense planificar les obres necessàries per soterrar o reduir l'impacte que aquestes infraestructures tenen en l'entorn i en el conjunt de la ciutadania", reblen.
  • Per als republicans, el Govern utilitza les infraestructures per "imposar" el seu model d'Estat "centralista i radial". Un model que no només perjudica Catalunya, sinó que també "buida i resta competitivitat" a les províncies de l'entorn de Madrid i als territoris perifèrics "per donar-l'hi a la capital, sense cap motivació econòmica o social".

D'on venim: Tot plegat es produeix una setmana després que la ministra Sánchez hagi estat reprovada tant en el Congrés com en el Senat. En el cas de la Cambra Baixa, la censura tenia el seu origen en la política d'habitatge, mentre que a la Cambra Alta va ser, precisament, per la situació de Rodalies.