Política
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya | EFE
Tribunals

La Fiscalia recorrerà la decisió del TC de tombar el recurs de Puigdemont i Comín

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya
Foto: L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, amb el president d'Espanya | EFE

El Ministeri Fiscal recorrerà la decisió presa aquest matí pel Tribunal Constitucional en què ha tombat el recurs de Carles Puigdemont contra la seva detenció.

Per què és important? La decisió de la Fiscalia de l'estat a favor de Puigdemont, sembla motivada pel benefici de les negociacions en curs amb els independentistes, especialment de Junts, per a la investidura de Pedro Sánchez al govern espanyol.

Què en sabem? La Fiscalia ha valorat que la qüestió no té prou nivell d'urgència perquè siguin els jutges que cobreixen les vacances els qui prenguin la decisió sobre el cas.

  • Apunta que l'assumpte haurà de resoldre's de manera ordinària, i no durant l'agost, un mes jurídicament "inhàbil".
  • Per tant, considera que ha de ser el Ple del tribunal qui, al setembre, es pronunciï sobre la mesura cautelar de Carles Puigdemont i Toni Comín.

D'on venim? Tot just el matí d'aquest dimecres 9 d'agost la Sala de Vacances del Constitucional ha tombat per dos vots a favor -els dels magistrats conservadors César Tolosa i Concepció Espejal- i un en contra -de la magistrada progressista Laura Díez- el tràmit del recurs de l'expresident a l'exili contra la detenció que va dictar el Tribunal Suprem pels delictes de malversació i desobediència.

  • Aprofitant que la majoria de magistrats progressistes estan de vacances, els conservadors han dictaminat que no s'ha vulnerat el dret fonamental de Puigdemont. La jutgessa progressista ha mostrat la seva disconformitat per "la urgència" de la decisió.
  •  L'enfocament de la Fiscalia coincideix força amb la crítica del vot emès per la magistrada progressista.

Què implica? La decisió del TC implica que si Puigdemont trepitja l'Estat espanyol, serà detingut.

  • La defensa de Puigdemont reclamava que s'aixequés l'ordre de detenció fins que almenys es resolgui les mesures cautelars que han demanat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea respecte a la seva immunitat europarlamentària, que va se'ls hi va revocar fa més d'un mes en primera instància a Luxemburg.