Política
La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | EFE
Investidura

O sí, o no: Junts avisa al PSOE que no s'abstindrà a la investidura de Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras
Foto: La cap de llista de Junts al Congrés, Míriam Nogueras | EFE

Junts ha avisat al PSOE que no s'abstindrà a la votació de la investidura del president en funcions i candidat a la reelecció, Pedro Sánchez, sinó que votarà sí o no.

Per què és important? El partit respon així a la intenció de Coalició Canària de fer que la investidura no depengui de l'amnistia i, per tant, de Junts.

A la pràctica: El socialista necessita la majoria absoluta del Congrés dels Diputats per poder superar la primera votació de la investidura. Per tant, Sánchez hauria d'aconseguir els suports de, com a mínim, 176 diputats i diputades. 

  • Sense una llei d'amnistia Junts votarà no a investir Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. El partit independentista no contempla en cap cas l'abstenció dels seus diputats al Congrés.
  • Sense l'abstenció, Junts fa que de res serveixi el vot a favor de l'única diputada que té Coalició Canària.

D'on venim? Precisament aquest dijous el partit canari ha obert la porta a donar suport a la investidura del socialista per no dependre dels vots de Junts. 

  • Coalición Canaria, que va votar a favor d'investir el candidat del PP, ara obre la porta a donar suport al candidat socialista, amb l'objectiu de deixar fora de les negociacions a Junts.
  • El president de Canàries, Fernando Clavijo, ha assegurat que podrien donar suport a la investidura de Sánchez per "convertir" a Junts "en un actor secundari".
  • Segons ell, si el partit de Carles Puigdemont té la "clau de la investidura", el seu partit té "el llavín de la governabilitat".

D'altra banda, l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha descartat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, com a interlocutor vàlid per negociar la investidura de Pedro Sánchez.

  • "Salvador Illa no podrà ser mai un interlocutor vàlid perquè genera desconfiança", ha assegurat, tot després de receptar a Junts determinació per negociar a Madrid.