Política
Pedro Sánchez i José Luis Ábalos
Foto: Pedro Sánchez i José Luis Ábalos | RTVE
Cas Koldo

Sánchez es desvincula del cas Koldo i nega que fos la raó per destituir Ábalos

Temps de lectura: 3 minuts
Pedro Sánchez i José Luis Ábalos
Foto: Pedro Sánchez i José Luis Ábalos | RTVE

El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, es desvincula de la trama de corrupció de mascaretes i nega que aquesta fos la raó per destituir José Luis Ábalos com a ministre. 

Per què és important? La Guàrdia Civil ha detingut Koldo García Izaguirre, mà dreta de l'exministre Ábalos quan ostentava la cartera de Transports, per un presumpte frau en la compra de mascaretes durant la pandèmia de la covid. 

Situació actual: La justícia ha deixat en llibertat a Koldo García després d'acollir-se al seu dret de no declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional. Se l'investiga per un cas de presumpta corrupció pel cobrament de comissions en l'adjudicació de contractes per l'adquisició de material sanitari per part de l'administració pública durant l'any 2020. 

Què diu? El president socialista ha intentat marcar distàncies amb la detenció de l'assessor del seu exministre. Durant la roda de premsa de la seva fugaç visita al Marroc, Sánchez també ha desvinculat la seva decisió de destituir Ábalos amb aquest cas de corrupció. 

  • El líder del PSOE ha assegurat que d'ençà que va arriba a la Moncloa, l'any 2018, sempre ha col·laborat amb la justícia: "Per descomptat, més enllà del recorregut judicial, qualsevol intent d'enriquiment a través del cobrament de comissions en una tragèdia com va ser la pandèmia, com malauradament hem vist en altres autonomies, compta amb la meva reprovació i retret". 

A més: Sánchez ha tirat pilotes fora sobre l'assumpta recordant Alberto Núñez Feijóo va arribar a la cúpula del PP per un cas "que no ha estat investigat ni recriminat", fent referència al cas del germà d'Isabel Díaz Ayuso pel cobrament de comissions en la compra de mascaretes. 

  • Una investigació que la Fiscalia Anticorrupció va arxivar l'any 2022 per no detectar cap tracte de favor. 

Reaccions: El PP assegura que Sánchez ha "ocultat" el cas Koldo i ha demanat explicacions per què va cessar al ministre sense denunciat la presumpta trama de corrupció relacionada amb el ministeri de Transports. 

  • La portaveu popular, Cuca Gamarra, ha demanat la dimissió d'Ábalos, que actualment segueix sent diputat al Congrés. 
  • Els populars no han estat l'única formació que ha demanat explicacions al president espanyol i al PSOE. Sumar, socis de govern dels socialistes, també han mostrat el desconcert sobre el cas, però es mantenen prudents, per evitar que esclati una crisi interna de govern. 
  • El portaveu de Sumar, Íñigo Errejón, ha titllat de "terribles" i "molt greus" les presumptes trames de corrupció liderades per Koldo García. A més, ha demanat que la investigació policial i judicial arribi "fins al final".