Política
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | @sanchezcastejon | X
Amnistia

Setmana clau per a la llei d'amnistia: PSOE i Junts freguen l'acord

Actualitzat: Dilluns, 4 de març de 2024. 13:13
Temps de lectura: 3 minuts
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
Foto: El president del govern espanyol, Pedro Sánchez | @sanchezcastejon | X

El termini que va demanar el PSOE per acordar un nou text de la llei d'amnistia acaba aquest dijous dia 7 de març. Tot apunta, doncs, que Junts i PSOE podrien arribar a un acord en les pròximes hores o dies.

Per què és important? Si l'acord no arriba abans de dijous, el text podria arribar al Congrés amb esmenes vives, la qual cosa dificultaria la votació. Tot i això, els dos partits tindrien encara una altra setmana per tancar algunes de les diferències.

Situació actual: Tant PSOE com Junts segueixen en silenci pel que fa a les negociacions sobre un pacte per la llei d'amnistia. Tot i això, hi ha molts senyals que indiquen que aquests pactes podrien arribar en les darreres hores.

Previsions: Aquest dijous acaba el termini perquè la comissió de justícia es reuneixi i aprovi un nou dictamen de la llei d'amnistia. Els dos partits haurien d'arribar a un acord llavors si no es vol que tota la feina feta fins ara es quedi en no res.

  • Un cop quedi aprovat aquest dictamen, la llei passaria per segon cop al ple del Congrés la setmana vinent, el 14 de març.
  • També podrien arribar esmenes vives al ple si no s'acabés de tancar un acord.

El més nou: La llei d'amnistia se sotmetrà a un nou examen al Congrés dels Diputats aquest dijous a les 11:00. El president de la Comissió de justícia, el socialista Lucas Ayala, ha convocat els grups parlamentaris a aquesta hora per debatre i votar de nou el dictamen de la comissió.

  • Perquè prosperi, el text necessita l'aval de totes les formacions que han donat suport a la seva tramitació, inclòs Junts.

Context: Les negociacions sobre la llei d'amnistia han estat marcades els darrers dies per la interlocutòria del Suprem d'investigar Puigdemont i Wagensberg per terrorisme.

  • La Sala Penal del Tribunal Suprem ha acordat per unanimitat obrir causa per investigar i, si escau, enjudiciar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i al diputat del Parlament català Rubén Wagensberg per delictes de terrorisme amb relació als fets investigats en el cas 'Tsunami Democràtic'.

A més. També ha estat marcat per l'aval a la llei de la Comissió de Venècia, aquest mateix divendres, amb algunes recomanacions.

  • La comissió diu que la reconciliació política i la normalització política, institucional i social de Catalunya són un objectiu polític legítim de les amnisties.
  • Alhora, però, demana que es defineixi de manera més precisa l’abast material i temporal de la llei i els actes de malversació i corrupció que es volen amnistiar.

Què demanen Junts i PSOE?

  • Segons Junts, que va votar en contra de la llei d'amnistia, la normativa deixava fora a moltes persones relacionades amb causes dels CDR, Tsunami Democràtic i altres. És per aquest motiu que van rebutjar la llei pactada per PSOE i ERC.
  • Els socialistes, per la seva banda, posen la línia vermella a no treure l'excepció del terrorisme per assegurar que la llei passi els filtres del Constitucional i d'Europa.