Societat
L'acusat d'abusar sexualment de la neboda a Palamós
Foto: L'acusat d'abusar sexualment de la neboda a Palamós | Marina López / ACN
Tribunal

Demanen retirar la pàtria potestat a un acusat d'abusos per la llei del 'només sí és sí'

L'acusat d'abusar sexualment de la neboda a Palamós
Foto: L'acusat d'abusar sexualment de la neboda a Palamós | Marina López / ACN

L'acusació particular i el fiscal demanen al tribunal de l'Audiència de Girona que, en cas de condemna, retiri la pàtria potestat dels fills a un acusat d'abusar sexualment a la neboda l'any 2018.

Per què és important? La nova llei incorpora una novetat: preveu que els condemnats per agredir sexualment menors perdin la pàtria potestat dels seus fills encara que aquests no siguin víctimes dels fets.

Context: La llei del "només sí és sí" acaba amb la distinció entre els delictes d'abús i agressió sexual. Si no hi ha consentiment es considera agressió.

  • La nova llei rebaixa la pena mínima per violació, però, en canvi, contempla penes més elevades per a l'agreujant de parentesc.

Què sabem? Tant amb la nova llei com amb l'antiga, l'acusat, que era parella de la tia de la menor, s'enfronta a 24 anys de presó per dos episodis comesos quan la nena tenia 12 anys.

  • La víctima ha declarat a porta tancada i l'acusat nega els fets i remarca que tenia una relació normal amb la menor i que no s'explica com la menor el va denunciar.
  • Els forenses que van explorar la víctima no van localitzar lesions i tenia l'himen "complet".

A la pràctica: En aplicació del Codi Penal previ a l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí', la fiscalia acusa el processat de dos delictes d'abús sexual amb penetració a menor de 16 anys amb relació de parentiu, i demana 24 anys de presó (12 per cada delicte).

  • Segons ha argumentat el ministeri fiscal, la nova llei varia la forquilla de pena a la qual es podria enfrontar l'acusat. 
  • Amb el Codi Penal anterior, per aquests fets s'enfrontava a una condemna d'entre 8 i 12 anys i amb l'actual de 6 a 12.
  • Tot i així, el fiscal continua sol·licitant la condemna màxima per cada delicte.

Al detall: Per tant, no varia la petició de 24 anys de presó amb el canvi de llei, però sí que inclou un canvi important, ja que la llei preveu que els condemnats per agredir sexualment menors perdin la pàtria potestat dels seus fills, siguin o no les víctimes dels fets.

  • Així doncs, el fiscal ha demanat al tribunal que, si aplica la llei del 'només sí és sí', privi l'acusat de la pàtria potestat durant 10 anys.

A partir d'ara: El judici ha quedat vist per a sentència.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.