Societat
Jutjats de Lleida
Foto: Jutjats de Lleida | Laura Cortés / ACN
Llei del 'només sí és sí'

L'Audiència de Lleida rebaixa la pena d'un violador i el posa en llibertat

Temps de lectura: 3 minuts
Jutjats de Lleida
Foto: Jutjats de Lleida | Laura Cortés / ACN

L'Audiència de Lleida ha rebaixat la pena de presó en 5 dels 6 casos per agressió sexual que ha analitzat fins ara amb la nova llei del 'només sí és sí.

Per què és important? Una d'aquestes rebaixes és la d'un condemnat per dos intents d'agressió sexual. Les jutgesses han ordenat la "immediata" sortida de presó per aquest intern.

  • La seva condemna s'ha reduït de 15 anys a sis anys i sis mesos, temps que ja ha complert.

Què en sabem? Es tracta d'un noi que va ser condemnat a 15 anys de presó; concretament a 12 anys per dues temptatives d'agressió sexual (3 anys per una i 9 per l'altra) i a 3 anys més per un delicte de robatori amb violència. 

  • Tot i que l'Audiència manté intacta la pena pel robatori, li redueix les penes per les dues agressions sexuals en grau de temptativa dels 12 als 6,5 anys, imposant-li 1,5 anys de presó per una i 5 anys per l'altra.
  • La primera agressió es va produir el 29 de juny de 2008 al barri de Pardinyes de Lleida, quan el jove va seguir una menor fins al por­tal de casa seva, la va agafar pel coll i la va fer caure a terra. Va acabar fugint quan la mare de la noia va sentir els seus crits i ell va marxar.
  • El segon atac va tenir lloc el 28 de juliol del mateix any, a la zona alta de Lleida. En aquest cas, l'agressor també va seguir la víctima fins al portal de casa seva i, agafant-la pel coll, la va obligar a baixar a l'aparcament de l'edifici. Allà la va obligar a despullar-se i va intentar agredir-la sexualment. El noi va fugir en sentir uns sorolls.

A més: L'altra causa analitzada que ha patit una rebaixa important és la d'un home de 39 anys que va reconèixer haver lligat, amenaçat i violat l'exparella a Torre-serona (Segrià) al 2018. 

  • Al judici que es va fer el 27 de setembre de 2019, la fiscalia i la defensa van acordar una pena de 12 anys de presó per un delicte d'agressió sexual.
  • Ara, però, l'Audiència modifica la sentència i el condemna a 7 anys de presó.

Visió global: En els altres tres casos, l'Audiència de Lleida ha rebaixat les penes de presó per delictes sexuals de 12 a 11 anys, de 10 a 9 i de 5 a 3,5.

  • Només en 1 dels 6 casos estudiats l'Audiència ha mantingut la condemna imposada.

Què esperar? Aquestes decisions es poden recórrer al TSJC i la fiscalia de Lleida estudiarà què fer en cada cas juntament amb la fiscalia superior de Catalunya.

Per acabar: L'any 2022, s'han produït almenys 133 rebaixes de pena a condemnats  per delictes sexuals per la llei de 'Només sí és sí'.