Societat
Jair Domínguez, al programa 'Està Passant'
Foto: Jair Domínguez, al programa 'Està Passant' | TV3
Tribunals

Arxiven la querella contra Jair Domínguez per dir que Vox es combat a "cop de puny"

Temps de lectura: 2 minuts
Jair Domínguez, al programa 'Està Passant'
Foto: Jair Domínguez, al programa 'Està Passant' | TV3

El jutge ha arxivat provisionalment per segon cop la querella que va interposar Vox contra Jair Domínguez i l'exdirector de Catalunya Ràdio per un presumpte delicte d'odi.

Per què és important? Els fets afecten l'emissora pública Catalunya Ràdio, a través de la qual el còmic barceloní va fer un acudit sobre el partit d'extrema dreta liderat per Santiago Abascal. Ara, la Justícia ha donat la raó a l'humorista i a l'emissora per segon cop.

Què va dir Domínguez?

  • Jair Domínguez va fer les declaracions que van emprenyar Vox al programa d''El Matí de Catalunya Ràdio' emès el 16 de febrer de l'any 2021. 476.000 persones hi estaven connectades.
  • L'humorista va desitjar "un dia de merda" als votants de Vox a Vilamalla (Girona) i La Pobla de Mafumet (Tarragona), municipis on el partit d'extrema dreta va ser el més votat a les eleccions al Parlament del 14 de febrer, dos dies abans.
  • "El resultat de la Catalunya poligonera és neonazi, qui s'hi podia imaginar (...) al feixisme, als nazis, se'ls combat amb un cop de puny a la boca. No hi ha mitges tintes. No es negocia amb el feixisme".
  • "Els nostres avis, morts afusellats, enterrats en cunetes, presos en camps de concentració a Argelers no us diran que al feixisme se'l combat a les urnes".

Al detall:

  • El Jutjat d'Instrucció número 25 va decretar el sobreseïment provisional i l'arxivament de la causa el passat 11 de gener.
  • El jutge ha valorat la "capacitat de difusió del mitjà" i el "to directe del llenguatge" per descartar que pugui incitar a l'odi i que tot plegat "sigui mereixedor de resposta penal".
  • També ha tingut en compte que l'hora a la qual s'emet el programa (el matí) "no sembla que sigui de referència per a entorns ideològicament enfrontats amb Vox", així que la intenció de Domínguez no buscava "suscitar reaccions".
  • Segons el magistrat, "el format del programa impedeix interacció amb cap interlocutor, així que consisteix en una reflexió en to sarcàstic sobre diversos temes d'actualitat". "El mitjà utilitzat no pot provocar una resposta immediata de l'audiència", afegeix en el seu raonament.

D'on venim: La justícia ja va acordar el sobreseïment de la causa el juny de l'any 2021, però el recurs de Vox va obligar a tornar a revisar-la ara.

  • Per Vox aquestes declaracions són "un clar discurs d'odi" més enllà de la llibertat d'expressió i generen "una identificació absolutament infundada, indeguda i irresponsable de Vox amb el feixisme".
Categoria: Societat
Etiquetes: TV3 VOX