Societat
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Unsplash
Corrupció

Posen xifres al fraccionament de contractes i assenyalen desenes d'entitats catalanes

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'arxiu
Foto: Imatge d'arxiu | Unsplash

La Sindicatura de Comptes ha detectat "fraccionament indegut" de contractes en un de cada quatre informes que ha publicat en els últims cinc anys. I assenyala algunes entitats públiques com a presumptes responsables.

Per què és important? Aquesta pràctica il·legal és una de les formes de  corrupció més comunes. De fet, és la que ha portat Laura Borràs a seure's al banc dels acusats i a ser suspesa com a presidenta del Parlament.

Background: 

  • El fraccionament de contractes consisteix a dividir un sol servei en diferents contractes per tal que cadascun dels preus no superi la xifra límit que obliga a convocar un concurs públic, per exemple.
  • La llei especifica que en el cas dels contractes menors s'exigirà un informe de l'òrgan de contractació justificant la necessitat del contracte i que no s'està alterant per evitar la llei.

En xifres: Segons ha comptabilitzat l'ACN...

  • Són 44 els possibles casos de fraccionament indegut que ha detectat la Sindicatura de Comptes; representen el 28,38% del total de 155 dels publicats des del 7 de febrer del 2018 fins ara.
  • L'òrgan fiscalitzador assenyala incompliments de les normes per als contractes menors, que tenen un import màxim de 15.000 euros per a subministraments i serveis, i de 40.000 per a obres.

Entitats assenyalades: Entre els responsables d'aquests contractes hi ha...

  • La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) dirigida per Laura Borràs, la Sindicatura de Greuges, l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), la Línia 9 de metro, el Departament de Justícia i diversos òrgans municipals.
  • En l'àmbit municipal hi ha diversos informes que detecten possibles irregularitats en contractes menors: Parcs i Jardins de Barcelona, Consorci d'Aigües de Tarragona, Consell General de l'Aran, Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Ajuntament de Lleida, Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona...
  • I també diferents òrgans que depenen directament de la Generalitat com el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), el Servei Meteorològic de Catalunya, l'entitat que edita el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), l'Institut Català d'Energia, l'Escola d'Administració Pública de Catalunya...

Els motius: El president de la secció de dret administratiu de l'Il·lustre Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB), Alejandro Jiménez Marconi, ha explicat a l'ACN que...

  • L'administració pot tenir la "temptació" de dividir els contractes per evitar una licitació, que segueixen un procés més llarg que la contractació menor. I ha assenyalat que un motiu que pot explicar el fraccionament de contractes és evitar "terminis excessius". 

A la pràctica: La Sindicatura de Comptes recomana a l'administració que hi hagi "més personal qualificat" que es dediqui a la contractació tenint en compte que la legislació en aquest àmbit és "complexa". 

  • El síndic major de la Sindicatura de Comptes, Miquel Salazar, ha declarat a l'ACN que "és una llei que requereix certa preparació de coneixements jurídics i planificació a l'hora de contractar. La immediatesa no pot ser l'excusa per justificar un contracte o un altre. Els contractes requereixen planificació i qualificació del personal".
Categoria: Societat