Societat
La humorista Judit Martín, parodiant la verge del Rocío al programa 'Està Passant'
Foto: La humorista Judit Martín, parodiant la verge del Rocío al programa 'Està Passant' | TV3
Polèmica

El 'gag' de la Verge del Rocío pren volada, amb queixes al CAC i a la FORTA

Actualitzat: Dilluns, 10 d'abril de 2023. 14:13
Temps de lectura: 2 minuts
La humorista Judit Martín, parodiant la verge del Rocío al programa 'Està Passant'
Foto: La humorista Judit Martín, parodiant la verge del Rocío al programa 'Està Passant' | TV3

El gag del programa 'Està passant' de TV3 en què una humorista simulava ser la Verge del Rocío pren volada, amb queixes dirigides des d'Andalusia i Catalunya a diferents estaments audiovisuals.

Per què és important? Es tracta d'una nova polèmica que afecta un programa de la televisió pública catalana, després de l'acomiadament del col·laborador del 'Zona Franca' Manel Vidal i la marxa del presentador Joel Díaz per una queixa del PSC.

Què ha passat?

  • La Junta d'Andalusia presentarà una queixa formal a la Federació d'Organismes o Entitats de Ràdio i Televisió Autonòmics (FORTA). Ho ha anunciat el conseller de Presidència andalús, Antonio Sanz.
  • Per la seva banda, Valents ha presentat una queixa formal al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), i ha demanat que la retirada del programa.
  • Així mateix, la Federació d'Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) també hi ha reaccionat, exigint unes disculpes públiques a TV3 per restituir l'honor de la marededeu del Rocío. 

Què diuen?

  • Des d'Andalusia, consideren l'actuació còmica un "atac", una "falta de respecte a milers d'andalusos i les seves tradicions", i acusen la Generalitat de "dividir". És per això que el govern de la comunitat ha recorregut a la FORTA.
  • Des de Catalunya, la presidenta de Valents creu que "ataca un dels elements troncals de la cultura andalusa" i ha demanat que el programa emeti una rectificació. El partit considera que "una televisió pública pagada pel conjunt de la societat catalana no pot anar en contra de bona part d'aquells que la financen".

Reaccions: Toni Soler, presentador del programa, s'ha negat a demanar disculpes. "Et pots esperar assegut", ha estat el missatge que ha piulat arran de la polèmica.

Context: La humorista Judit Martín, habitual col·laboradora del programa 'Està Passant', va parodiar la Verge del Rocío el passat 4 d'abril.

  • Durant la seva actuació, parlava amb un exagerat accent andalús i es queixava del que li costava moure's amb el vestit: "Em posen uns vestits i unes coses que això no es pot aguantar. La mare que em va parir, això és horrorós, és molt aparatós", comença dient.
  • També feia comentaris sexuals als presentadors: "Porto 200 anys sense poder... Què fas després, guapo? Estic més calenta que el pal d'un xurrer".
  • Soler devia saber que la paròdia podia ferir sensibilitats, ja que va reconèixer, entre riures, que allò era "un camp de mines" i que no sabia què dir "per no cagar-la". "Ens ha pogut demandar tanta gent ja...", responia l'altre presentador, Jair Domínguez.