Societat
Policia Nacional
Foto: Policia Nacional | Europa Press
Tràfic de persones

Més de mil víctimes d'explotació sexual o laboral alliberades el 2022

Temps de lectura: 2 minuts
Policia Nacional
Foto: Policia Nacional | Europa Press

Un total de 1.180 víctimes de tràfic sexual o laboral han sigut alliberades durant el 2022 a Espanya, i gairebé la meitat eren víctimes d'explotació sexual. Són dades del Balanç Estadístic de 2022 sobre Tràfic i Explotació d'Éssers Humans a Espanya del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat.

Per què és important? En els casos de tràfic de persones i explotació, les víctimes, moltes vegades, no es reconeixen com a tals. Això impedeix un acompanyament i un registre acurat. A més, la condició de víctima obre opcions legals i ajudes que d'altra manera no es poden reconèixer.

  • La por, la dependència i les necessitats de les víctimes fan que, en moltes ocasions, prefereixin reprendre la seva vida sense entrar en el procés de reparació com a víctima.

En profunditat: Durant l'any passat es van alliberar 129 víctimes de xarxes de tràfic de persones amb l'objectiu d'explotació sexual, quatre de les quals eren menors d'edat.

  • 435 persones, deu de les quals menors, han estat també alliberades d'explotació sexual, sense ser víctimes d'una xarxa de tràfic.
  • El document assenyala que s'han desarticulat 53 grups i organitzacions criminals d'aquestes característiques i que s'han detingut 402 persones.
  • La Policia Nacional i la Guàrdia Civil van fer 1.810 inspeccions en llocs d'exercici de la prostitució i van identificar així a 6.655 persones en situació de risc.

També, s'han presentat dades sobre explotació laboral. Un total de 605 persones, quatre de les quals menors d'edat, han estat alliberades d'aquesta pràctica. 

A Catalunya: Entre 2016 i 2022 es van reconèixer 51 víctimes de tràfic de persones.

  • A més, s'han desarticulat 24 organitzacions i detingut 260 persones. També s'han identificat 15.711 treballadors en situació de risc.

Finalment, les forces de seguretat de l'estat han intervingut en dos casos de tràfic de persones amb finalitat de matrimoni forçat.