Societat
El pantà de Rialb
Foto: El pantà de Rialb | Lorena Sopêna / Europa Press
Sequera

El Govern aprova tard per Europa un pla per no dependre tant de la pluja

Temps de lectura: 3 minuts
El pantà de Rialb
Foto: El pantà de Rialb | Lorena Sopêna / Europa Press

El Govern ha aprovat el pla de gestió de l’aigua de les conques internes 2022-2027 per augmentar un 30% la disponibilitat de nova aigua. Ho ha fet després que la Comissió Europea li hagi tocat el crostó fa unes setmanes per no haver-ho fet abans.

Per què és important? Aquesta és una mesura clau per fer front la greu sequera que afecta el territori, ja que permetrà no dependre tant de les pluges. Si la situació no millora, podria comportar l'entrada en vigor de noves mesures més estrictes; consulta l'estat de la sequera al teu municipi.

En profunditat: Les actuacions incrementaran en prop d’un 30% la disponibilitat de nova aigua i doblaran la reutilització d’aigua depurada per passar de 24 a 40 estacions de regeneració. 

  • El 58% dels recursos del pla (1.415 milions d'euros) s’invertiran en actuacions per incrementar la disponibilitat, la regeneració i la modernització de regadius, i el 35% seran per donar suport al món local (867 milions). 

L'objectiu: El pla busca que Catalunya sigui "resilient" a fenòmens meteorològics cada vegada més extrems i freqüents com són les sequeres o inundacions. L’ACA només gestiona el 40% dels recursos hídrics (la resta són competència de l’Estat) en un territori on es concentra el 90% de la població.

Tanmateix: El pla arriba amb sis mesos de retard i amb una amonestació de la Comissió Europea. Tal com estableix la directiva europea d'Aigües, l'hauria d'haver tirat endavant abans de finals del 2022 perquè s'ha d'actualitzar cada sis anys.

  • El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Manuel Reyes, assegura que Europa no multarà l'executiu i atribueix el retard al canvi de Govern. "Si no hagués estat en un calaix durant 8 mesos, haguéssim sigut els primers a aprovar-lo", ha dit.
  • A més, ha tret importància a aquesta demora ja que, segons ha explicat, es va ser "prou intel·ligent" per incloure en l'anterior pla un annex amb futures inversions.
  • Això ha permès, ha dit, posar en marxa noves obres. "No ha suposat cap problema perquè hem continuat fent obres. Fa dos mesos que s'ha enviat a Europa i no suposarà cap sanció", ha garantit.

Què diuen? El director de l'ACA ha demanat que "les pluges no ens enganyin. No ha acabat la sequera perquè amb 7 dies de pluja no s'acaben els 30 mesos de sequera". "Les pluges d'aquests 10 dies han paralitzat la inèrcia de la baixada dels embassaments, però no fa canviar cap dels escenaris", ha resumit.

Previsions: L'aigua que ha caigut a Catalunya en els últims dies no fa modificar la previsió que s'entri en fase d'emergència a l'agost o al setembre.

Categoria: Societat