Societat
Òscar Escudé i Rut Carandell de Plataforma per la Llengua amb l'advocat, Josep Jover
Foto: Òscar Escudé i Rut Carandell de Plataforma per la Llengua amb l'advocat, Josep Jover | Sílvia Jardí / ACN
Espionatge

La justícia belga investiga l'Estat per l'espionatge a Plataforma per la Llengua

Temps de lectura: 2 minuts
Òscar Escudé i Rut Carandell de Plataforma per la Llengua amb l'advocat, Josep Jover
Foto: Òscar Escudé i Rut Carandell de Plataforma per la Llengua amb l'advocat, Josep Jover | Sílvia Jardí / ACN

Plataforma per la Llengua ha denunciat l'Estat espanyol per un espionatge a cinc mòbils de membres de l'executiva, entre els quals el del president i la directora, Òscar Escuder i Rut Carandell.

Per què és important? El programa Pegasus s'ha utilitzat per espiar diversos dirigents independentistes. De fet, el CNI va reconèixer la seva utilització per espiar a 18 dirigents, entre ells el president Pere Aragonès.

Situació actual: L'entitat ha anunciat que la justícia belga ha admès a tràmit la seva querella penal i que ja ho investiga.

  • La investigació demanarà a les autoritats policials i judicials espanyoles que identifiquin els responsables del mòbil que va infectar els telèfons, segons apunten els dictàmens pericials.
  • D'altra banda, també demanen al jutjat que s'adreci a Eurojust per comprovar si l'Estat espanyol va tramitar les sol·licituds necessàries d'escolta dels telèfons en territori belga. 

Què en sabem? Després d'algunes sospites, la Plataforma va decidir fer un peritatge a finals de l'any passat, que va confirmar l'atac.

  • Plataforma per la Llengua ha pogut presentar la querella a Bèlgica perquè hi ha afectats, catalans residents a Brussel·les i que tenen relació amb una entitat amb seu allà, que van ser espiats al país.
  • En almenys un dispositiu ha quedat registrat que el número de telèfon que va infectar un dels aparells és d'una operadora espanyola. 

Què diu la plataforma? La Plataforma denuncia l'Estat espanyol per haver comès sis delictes segons la legalitat belga: la intromissió en el sistema informàtic dels telèfons mòbils, la ingerència arbitrària en les llibertats fonamentals dels espiats, la intercepció de missatges dels mòbils i la violació de les dades informàtiques, el secret de les comunicacions i, en particular, el secret de les comunicacions electròniques.

Categoria: Societat