Societat
Classe d'universitat
Foto: Classe d'universitat | Pexels
Feminisme

Un únic cens recollirà totes les denúncies per abusos a les universitats catalanes

Temps de lectura: 2 minuts
Classe d'universitat
Foto: Classe d'universitat | Pexels

La Generalitat crearà un cens únic per centralitzar i controlar les denúncies d'abusos sexuals i laborals a les universitats catalanes. La gestió del cens anirà a càrrec del Departament d'Igualtat i Feminismes, i els responsables d'Igualtat de cada universitat hi hauran de traspassar la informació de cada cas.

Per què és important? Les últimes dades publicades al portal 3/24, apunten que 34 professors han estat acusats d'assetjament sexual i abús de poder a les universitats catalanes. Tot i això, la majoria de casos continuen sense ser denunciats.

  • Davant d'aquestes xifres és evident la necessitat de crear serveis i eines per actuar.

En detall: El cens conjunt durà un recompte acurat de casos per poder-ne fer un seguiment. Així, podrà garantir el compliment dels protocols i una aplicació adequada d'aquests.

  • El cens començarà a funcionar el pròxim curs 2023-2024.

D'on venim? Un dels últims casos en sortir a la llum va ser el del professor X.S.F. de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull - Blanquerna.

Què han dit? El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha apuntat que aquest cens permetrà un "aïllament" dels casos i assegurarà que el sistema no es "contamini".

  • "La proliferació de casos no ha d'afectar negativament la reputació de la universitat, sinó que si es respon de manera adequada, amb les sancions pertinents és el millor mecanisme per deixar clar quines pomes són sanes i quines estan podrides", ha explicat Nadal.

Previsions: Les universitats públiques ja s'han adherit al protocol i el conseller espera que les privades també ho facin.