Societat
Facultat de Blanquerna, centre adscrit a la Universitat Ramon Llull
Foto: Facultat de Blanquerna, centre adscrit a la Universitat Ramon Llull | Oliver de Ros / Principal
Violència masclista

El professor de Blanquerna acomiadat per assetjament sexual denuncia el centre

Temps de lectura: 3 minuts
Facultat de Blanquerna, centre adscrit a la Universitat Ramon Llull
Foto: Facultat de Blanquerna, centre adscrit a la Universitat Ramon Llull | Oliver de Ros / Principal

El professor de Blanquerna- Universitat Ramon Llull que va ser acusat d'assetjament sexual i acomiadat després que els fets fossin investigats, ha denunciat al centre per acomiadament nul i vulneració del dret fonamental de presumpció d'innocència.

Per què és important? El cas, destapat el dimarts 9 de maig a Principal, suma ja 34 professors acusats per aquests fets a les universitats catalanes. Però, tal com apunten les dades, publicades al portal 3/24, el nombre real d'assetjadors a les aules és molt més alt. Algunes universitats no traslladen la informació, i molts casos mai es denunciaran.

Què diu el professor? En un comunicat al qual ha tingut accés Principal, el professor nega que el protocol contra l'assetjament sexual de la universitat s'apliqués "amb totes les garanties" i diu que no va tenir una defensa "legítima ni digna" a la Comissió d'Investigació que va dur el cas.

  • També nega que fos suspès de sou i feina el setembre de 2022 i diu que "de mutu acord" amb el degà de la facultat, Josep Lluís Micó, va decidir agafar-se una baixa laboral "per motius personals i emocionals vinculats".
  • Considera que hauria d'haver tingut accés a les denúncies de les estudiants, fet que la universitat, segons diu X.S.F, no va permetre per protegir a les víctimes.
  • Afegeix que en el comunicat del seu acomiadament no hi apareixia cap referència a l'assetjament.

Què diu la universitat? Després de rebre un total de quatre denúncies formals contra el docent, d'investigar els fets en una comissió designada i de determinar que aquests eren "molt greus" d'acord amb les proves aportades per les estudiants, l'URL va acomiadar X.S.F el passat 18 de maig.

  • La investigació va concloure que els fets comesos pel docent eren faltes tipificades en el conveni com: "de respecte i maltractament, de paraula o d'obra, a qualsevol membre de la comunitat educativa del centre".
  • L'URL no va declarar específicament que suspengués de sou i feina al professor, es va limitar a dir que havia estat "apartat de la vida acadèmica".

D'on venim? El setembre de 2022 una estudiant va presentar una denúncia formal a la universitat contra el professor X.S.F per assetjament sexual i abús de poder. La universitat va activar el protocol contra l'assetjament, va investigar els fets, i va aplicar la sanció pertinent: apartar el docent de la vida universitària durant uns mesos.

  • Completada la sanció, el professor va ser readmès, fet que va indignar les estudiants que es van organitzar per demanar accions més fermes.
  • La universitat va informar que, per poder aplicar el protocol i prendre mesures, era necessari comptar amb més denúncies formals.
  • Principal va destapar el cas el passat 9 de maig, i en menys d'una setmana, hi va haver tres denúncies més presentades contra el professor X.S.F. per assetjament sexual i abús de poder.
  • X.S.F va ser novament apartat mentre una comissió designada i la mediadora del cas investigaven els fets amb les garanties que estableix el protocol.

Els casos: Entre les actituds del docent hi havia, segons ha pogut saber Principal, comentaris "humiliants i ofensius" respecte de la vida privada de les estudiants "vulnerant la privacitat d'aquelles persones", dirigir-se a les alumnes amb paraules com "preciosa, baby...", i demanar telèfons i adreces particular a les estudiants.

  • També es va denunciar que exercia assetjament per telèfon i enviava missatges inapropiats per xats de whatsapp i instagram a les estudiants.