Societat
Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull  de Blanquerna
Foto: Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull de Blanquerna | URL
VIolència Masclista

Quarta denúncia contra el professor de Blanquerna apartat per assetjament i abús de poder

Temps de lectura: 3 minuts
Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull  de Blanquerna
Foto: Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull de Blanquerna | URL

El deganat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, adscrita a la Universitat Ramon Llull ha rebut una quarta denúncia formal contra el professor X.S.F. apartat i investigat per assetjament i abús de poder.

Per què és important? El cas, destapat el dimarts 9 de maig a Principal, està prenent una gran dimensió i impacte en la comunitat universitària. És un exemple més dels casos d'abús de poder a les universitats catalanes. Segons una investigació publicada a El Periódico, des de 2018 s'han apartat un total de 28 professors per assetjament sexual i laboral de les universitats catalanes i s'han obert 150 expedients per fets d'aquest tipus.

D'on venim? El setembre de 2022 es va interposar una denúncia formal a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna contra el professor X.S.F. per assetjament sexual i abús de poder. El centre va activar el seu protocol i va obrir una investigació sobre aquesta. Les proves van resultar concloents i el docent va ser sancionat. Se'l va apartar durant uns mesos de la vida universitària.

  • Segons marca el mateix protocol, un cop complerts els mesos de sanció i sense tenir constància de nous fets, X.S.F va ser readmès. Aquest fet va indignar les estudiants que van organitzar-se per trencar el silenci.
  • La universitat va traslladar a les estudiants que només es podrien prendre noves mesures amb noves denúncies formals, seguint, de nou, les actuacions que recull el protocol.
  • Des d'aleshores, s'han presentat tres denúncies més, és a dir, un total de quatre contra el docent per assetjament sexual i abús de poder.
  • X.S.F. va ser apartat la setmana passada després que s'interposés la primera de les tres noves denúncies.

Què diu la universitat? El degà de la facultat, Josep Lluís Micó, ha explicat que les diferents denúncies s'han agrupat en una única causa "sense renunciar a totes les garanties. Això permet entendre millor el conjunt de les actuacions". 

  • La comissió que està gestionant la investigació ha de "recollir el màxim nombre de proves de totes les parts i testimonis per elaborar un informe que conclogui si hi ha hagut una infracció i de quin tipus", ha explicat el degà.
  • També declara que s'estan valorant quines "actuacions es poden dur a terme i quines es poden accelerar", com ara l'obertura dels punts liles.
  • La facultat ha anunciat l'obertura d'un punt lila físic i un de digital. Tenen la finalitat de recollir les preguntes, denúncies i malestars en matèria de violència masclista a la universitat, i garantiran, tal com diu el comunicat, la confidencialitat de la informació tractada.

 

On demanar ajuda?  Les dones estiguin patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.