Societat
Universitat Blanquerna
Foto: Universitat Blanquerna | Ajuntament de Barcelona
Exclusiva

Blanquerna aparta el professor acusat d'assetjament després d'una segona denúncia

Temps de lectura: 3 minuts
Universitat Blanquerna
Foto: Universitat Blanquerna | Ajuntament de Barcelona

El deganat de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, part de la Universitat Ramon Llull, ha acordat apartar el professor X.S.F després de rebre una segona denúncia formal d'assetjament. Així ho han fet saber en un comunicat en què detallen que "hi ha indicis suficients per obrir una indagació".

Per què és important? El cas de la denúncia per assetjament contra un professor a Blanquerna arriba després d'un degoteig d'informacions publicades a mitjans sobre episodis d'abús de poder en universitats catalanes. La més destacada de totes ha estat la que aportava testimonis contra el catedràtic de la UPF Vicenç Navarro.

En detall: La decisió s'ha pres després de dues reunions mantingudes aquest dimecres 10 de maig entre un grup de delegats de grau i un grup de delegats de màster en representació de l'alumnat, el degà de la facultat, Josep Lluís Micó, la mediadora del cas i la secretària acadèmica.

  • En aquestes reunions s'ha comunicat la informació que ha motivat la decisió de la direcció del centre.
  • L'acta de la reunió mantinguda s'ha traslladat a tots els membres de l'equip directiu.

D'on venim: Dimarts, cinc delegats es van reunir amb el degà, Josep Lluís Micó, on es van explicar les raons per les quals es va reincorporar el professor denunciat.

  • Segons ha pogut saber Principal, la suspensió temporal i la reincorporació passat el temps establert es va considerar que era la millor opció per evitar un acomiadament improcedent i el retorn del docent, al qual caldria pagar-li una indemnització.

Què han dit? El degà de la facultat ha declarat que des de la facultat només s'inicien actuacions en el marc del protocol "quan es presenta una denúncia acompanyada dels elements suficients perquè puguem decidir si hi ha indicis per començar a investigar".

  • Assegura que amb aquesta segona denúncia s'està "procedint igual que al setembre". Per tant, que es comença una investigació per "constatar que hi ha proves suficients per considerar una infracció". En cas de ser així, i si "es produeix una reincidència o una acumulació de denúncies, òbviament això té conseqüències".

També ha explicat que la voluntat del centre ha estat sempre "preservar la comunitat i, especialment, la seguretat i la privacitat de les persones implicades".

  • Declara que no fer públic el cas va ser una decisió en aquesta línia, ja que es va considerar que del contrari "treu les ganes" a altres possibles denunciants.
  • La primera denúncia es va tractar amb assessorament jurídic i es va informar el comitè d'empresa.

Futur: Micó apunta a la necessitat d'actuar amb cautela, ja que "tot just tenim una segona denúncia i començarem a investigar".

  • També ha destacat la importància del punt lila i la figura de la mediadora per a qualsevol estudiant que pugui patir qualsevol violència masclista a la universitat.

Manifestació

Les estudiants afectades havien convocat una manifestació el proper dimarts 16 de maig per protestar contra la reincorporació de X. S. F.

  • L'objectiu de la convocatòria era el de mostrar suport a les denunciants i mostrar desacord amb la tornada del professor denunciat.

En el moment d'escriure aquestes línies, encara no ha transcendit si la convocatòria segueix vigent.