Societat
Sang
Foto: Sang | Banc de Sang i Teixits
Salut

Més problemes pel conseller de Salut: anàlisis de sang a la brossa per la vaga

Actualitzat: Dimarts, 23 de gener de 2024. 09:43
Temps de lectura: 2 minuts
Sang
Foto: Sang | Banc de Sang i Teixits

La vaga indefinida del col·lectiu de tècnics superiors sanitaris provoca que milers d'anàlisis de sang es llancin a la brossa, especialment a Barcelona i província. 

Per què és important? El malestar en el sector de la salut és constant i sembla que el conseller del departament, Manel Balcells, és incapaç d'aturar la quantitat de problemes que comporten les diferents vagues en contra de la seva gestió. 

Què en sabem? Els tècnics de laboratori estan en vaga. És per aquest motiu que milers d'extraccions de sang no es poden analitzar, només aquelles relacionades amb casos urgents, oncològics i inajornables. La resta van a les escombraries. 

  • Aquesta situació ha obligat als Centres d'Atenció Primària (CAP) a modificar els seus protocols i avisar als pacients del problema que està provocant la vaga dels professionals de la salut. Els centres només prioritzen els casos urgents. 

Situació actual: Els tècnics de laboratori estan complint amb els serveis mínims obligats establerts per la Generalitat. És per aquest motiu que només treballen amb els casos urgents. La resta d'extraccions només poden aguantar 48 hores, fet que provoca que acabin sent inservibles per la seva anàlisi. 

  • Com que només s'estan analitzant les extraccions urgents, i moltes ja s'han tirat a les escombraries, els centres de salut estan reprogramant les extraccions per més endavant. 
  • La sang només es pot analitzar dos dies després de la seva extracció, si passa més temps, no és vàlida. 
  • Aquesta situació està provocant greus retards en les analítiques i com a conseqüència provoca també problemes a la salut primària. Hi ha pacients que assisteixen a les seves cites mèdiques sense els resultats de les extraccions. 

Què diuen? Des del sector recomanen a la població no fer-se extraccions, fora que siguin urgents, fins que la vaga indefinida de tècnics superiors en laboratori clínic o d'anatomia patològica arribi a la seva fi. 

  • Segons els sindicats, la vaga en el sector està tenint un seguiment molt elevat, del 90% en els hospitals. Els professionals han demanat al conseller de Salut millores econòmiques i organitzatives pel final d'aquesta setmana, si no ja han avisat que mantindran la vaga. 
Categoria: Societat