Tecnologia i Ciència
Meta
Foto: Meta | Onur Dogman | Europa Press
Facebook

Alemanya guanya una batalla contra Facebook sobre la privacitat dels usuaris

Temps de lectura: 2 minuts
Meta
Foto: Meta | Onur Dogman | Europa Press

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) aprova que els estats puguin limitar els poders de Facebook, Instagram i WhatsApp a l'hora de recopilar dades dels usuaris a partir de tercers, és a dir, de les consultes a pàgines web o altres aplicacions.

Per què és important? Una sentència del TJUE diu que els països europeus poden indicar violacions del reglament europeu de protecció de dades en les seves investigacions.

  • La sentència dona la raó a Alemanya que va imposar fortes limitacions a Facebook en la forma que recopila i combina dades dels usuaris, després de determinar que la xarxa social de Mark Zuckerberg havia abusat del seu domini de mercat per recopilar informació sobre els seus usuaris sense el seu coneixement o consentiment.

Què en sabem? El tribunal europeu considera, així, que el 2019, l'Oficina Federal Antimonopoli alemanya no es va extralimitar en els seus poders.

Què diu? La resolució judicial apunta que pot ser "necessari" que les autoritats dels països de la Unió Europea "examinin" el respecte a les normes de competències previstes al reglament.

  • La sentència estableix com poden actuar els reguladors contra la recopilació de dades d'empreses com Meta (propietat de Facebook, Instagram i WhatsApp) per evitar que tinguin una posició dominant al mercat.
  • "L'apreciació del respecte del reglament es limita únicament a constatar l'existència d'un abús de posició dominant i a imposar mesures dirigides a posar fi a aquest abús".
  • En el cas d'activitats ja examinades per altres autoritats o el mateix TJUE, Luxemburg remarca que les decisions "no poden apartar-se" d'aquestes ja prèviament preses.

D'on venim? La sentència del TJUE respon a una pregunta d'un tribunal alemany sobre fins a quin punt les autoritats estatals de defensa de la competència poden apuntar a violacions del reglament europeu de protecció de dades en les seves investigacions contra la posició dominant d'empreses en el mercat.