Cultura i Pantalles
Imatge promocional de 'L'assassí de la baralla'
Foto: Imatge promocional de 'L'assassí de la baralla' | RTVE
Televisió

‘Crims’ arriba a Madrid amb una minisèrie sobre l'assassí de la baralla

Imatge promocional de 'L'assassí de la baralla'
Foto: Imatge promocional de 'L'assassí de la baralla' | RTVE

El format 'true crime' que arrasa gràcies a 'Crims' ha arribat a Madrid amb 'L'assassí de la baralla', una aposta que vol imitar el programa conduït per Carles Porta. Goroka, una de les productores de 'Crims', i el mateix periodista lleidatà han col·laborat amb RTVE per llançar una minisèrie que recrea els atroços crims del conegut assassí en sèrie de la capital espanyola.

Per què és important? Les matances d'aquest 'serial killer' a diferents municipis de la Comunitat de Madrid van copar l'atenció dels cossos policials i de tots els mitjans de comunicació el 2003, amb una punyent sensació d'inseguretat que es va estendre pels carrers davant la impossibilitat d'enxampar-lo. 

En profunditat:

  • El misteriós criminal deixava cartes de la baralla espanyola al costat dels cadàvers de les víctimes que matava. Va començar amb un as de copes i va seguir deixant cartes en ordre i del mateix pal, motiu pel qual tots els periodistes es preguntaven quan deixaria la següent carta; això és, quan posaria fi a la vida del següent madrileny.
  • Va matar sis persones i ho va intentar amb tres més. Ho feia apareixent del no-res, sense dir una sola paraula i disparant una pistola directament al cap de les víctimes. Un modus operandi que contrasta amb la forma d'actuar dels assassins en sèrie, ja que 'l'assassí de la baralla' no es recreava en el dolor i patiment d'aquestes.
  • Els diferents escenaris dels crims i que apareixen a la docusèrie s'estenen per Madrid, Arganda del Rey, Alcalá de Henares, Alameda de Osuna i Tres Cantos.
  • Seguint l'essència de 'Crims', el producte recrea els fets i l'ambient que s'hi vivia, i recull entrevistes a periodistes de successos, investigadors de la Guàrdia Civil i Policia Nacional, advocats, experts i altres testimonis que fan de fil conductor dels tres capítols que el composen.
  • Per què ho feia? Com escollia les víctimes? Per què deixava un naip a l'escena del crim? Quin paper va jugar la pistola que va portar de Bòsnia quan hi servia com a militar? La sèrie documental tracta de donar resposta a totes les preguntes que suscita el cas.

A més: La minisèrie mostra per primer cop material gràfic i sonor de l'arxiu policial i judicial del cas, aportant un ritme frenètic i de gran valor al relat que reconstrueixen els testimonis.

Per acabar: A la persecució policial li posa punt final el mateix criminal. Un ciutadà que respon al nom d'Alfredo Galán Sotillo es va presentar en una comissaria de Puertollano per confessar, tot i que després va desdir-se de les seves paraules. 

  • Finalment i malgrat els successius canvis de declaració de l'assassí, les múltiples proves d'alt valor provatori van permetre l'Audiència Provincial de Madrid condemnar-lo a 142 anys de presó, tot i que no en complirà més de 25.

A la pràctica: Pots veure els tres capítols d'aquesta docusèrie de 'true crime' gratis a la plataforma de vídeos de RTVE Play.

Previsions: 'Crims' prepara nous capítols pel 2023, sobre casos mediàtics d'abast espanyol i que es faran en castellà per Movistar+.