Cultura i Pantalles
La imitació de la marededeu del Rocío al programa 'Està Passant'
Foto: La imitació de la marededeu del Rocío al programa 'Està Passant' | TV3
Tribunals

Arxiven la denúncia pel gag de la Verge del Rocío a l''Està passant' de TV3

Temps de lectura: 2 minuts
La imitació de la marededeu del Rocío al programa 'Està Passant'
Foto: La imitació de la marededeu del Rocío al programa 'Està Passant' | TV3

El jutjat d'Instrucció número 5 de Sant Feliu de Llobregat ha arxivat aquest dilluns la cusa contra l''Està passant' pel gag de la Verge del Rocío.

Per què és important? El gag de la Verge del Rocío es va fer viral i força polèmic per les crítiques que va rebre per part de diferents parts de la societat, entre els quals presentadors de televisió, líders polítics o associacions religioses que titllaven el gag d'irrespectuós.

Situació actual: La jutgessa ha arxivat la causa judicial oberta per un presumpte delicte d'injúria al director del programa de l''Està passant' de TV3, Toni Soler; el copresentador, Jair Domínguez; i l'actriu Judit Martín.

  • Segons ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la magistrada ha estimat el recurs de la defensa i considera que la conducta de tots tres investigats "no és constitutiva de delicte" i "s'empara en la llibertat d'expressió, un dret, que a parer seu, no s'ha extralimitat".

Què diu? La jutgessa argumenta que "és plenament comprensible i respectable que el gag pugui incomodar a determinades persones, però aquest sentiment no és suficient per entendre que hi ha hagut un excés en la llibertat d'expressió".

  • "La sàtira és una forma d'expressió artística que pels seus inherents trets d'exageració i distorsió de la realitat té una finalitat provocadora i agitadora. La simple indignació no suposa per si mateixa un excés en l'exercici de la lliberta d'expressió", afegeix.

Context: El programa va fer una paròdia de la Verge del Rocío el passat 4 d'abril, abans de la Setmana Santa.

  • En el gag, l'actriu Judit Martín va aparèixer disfressada de la Verge del Rocío amb un nino que feia de Jesús mentre explicava diverses bromes de caràcter sexual.
  • Arran d'aquesta paròdia, la Fundació Espanyola d'Advocats Cristians va presentar una denúncia contra els presentadors de TV3 i l'actriu per un possible delicte d'escarni. 
  • A la denúncia, l'entitat considerava que es tractava d'un "atac contra els sentiments religiosos comès totalment gratuït" i "en una època molt important pels catòlics com és la Setmana Santa".
  • La jutgessa va admetre la denúncia i va citar a declarar pel pròxim 27 d'octubre com a investigats a tots tres. Ara, però, la compareixença ha quedat anul·lada perquè s'ha arxivat la causa.