Economies
Detall dels balcons i finestres d'un edifici
Foto: Detall dels balcons i finestres d'un edifici | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona
Habitatge

A quines hipoteques afecta la pujada de l'euríbor?

Temps de lectura: 3 minuts
Detall dels balcons i finestres d'un edifici
Foto: Detall dels balcons i finestres d'un edifici | Martí Petit / Ajuntament de Barcelona

Les pujades i baixades de l'euríbor poden afectar substancialment el preu d'algunes hipoteques; de fet, la pujada del mes de febrer del 2023 les ha encarit més d'un 50%. Quins són els prestataris que han d'estar pendent a les variacions del mercat?

Per què és important? L'euríbor fa mesos que no deixa d'accelerar-se. La crescuda d'aquest mes de gener consolida la tendència a l'alça d'un indicador que abans de la invasió de Rússia a Ucraïna estava en termes negatius. Una volatilitat que fa més necessari que mai conèixer quin tipus d'hipoteca s'adapta millor a la teva situació.

Al detall: No totes les hipoteques es veuen afectades per la volatilitat de l'euríbor, només les de tipus variable.

  • L'euríbor (Euro InterBank Offered Rate) és l'índex de referència al qual s'ajusten les hipoteques variables a Espanya.
  • Una hipoteca a tipus variable es compon de dues parts; d'una banda, el diferencial, que és un percentatge fix que es pacta amb el banc; d'una altra, l'euríbor.
  • El 33% de les hipoteques a Espanya són variables; si l'euríbor puja, tots aquests préstecs també ho fan.

En xifres: Els bancs revisen les hipoteques cada sis o 12 mesos i, amb la crescuda d'aquest mes de gener, l'euríbor se situa per sobre del 3,5%.

  • Així, una persona que tingui contractada una hipoteca variable a 30 anys de 150.000 euros i amb un diferencial del 0,99% més euribor patirà un augment de la seva quota hipotecària al voltant de 300 euros.
  • En termes absoluts, passarà de pagar uns 460 euros a uns 761 per mes, cosa que equival a un desemborsament anual addicional de més de 3.600 euros.

Mentrestant: Les hipoteques amb un préstec de tipus fix romanen inalterables a les pujades i baixades de l'euríbor. Amb un contracte d'aquest tipus, paguem cada mes la mateixa quota pactada amb el banc i així serà en el futur.

A la pràctica: 

  • Les hipoteques de tipus variable permeten pagar quotes més reduïdes, ja que té comissions baixes en permetre retornar el préstec durant més temps, amb contractes més llargs. Tanmateix, són més inestables: ens podem beneficiar quan l'euríbor baixa, però també hem de saber que pagarem més quan l'índex pateixi pujades.
  • Les hipoteques de tipus fix acostumen a tenir quotes més altes en ser contractes més curts i un tipus d'interès més alt. La part positiva és que estableixen una quota mensual que no patirà canvis, cosa que dona una major estabilitat: quan firmes el contracte, saps la quantitat total que hauràs pagat en acabar.

Per acabar: El govern espanyol ha provat les ajudes a hipotecats pactades amb la banca.

Categoria: Economies
Etiqueta: Economia