Economies
Gent caminant a la cruïlla entre les seus d'UBS i Credit Suisse a Zurich
Foto: Gent caminant a la cruïlla entre les seus d'UBS i Credit Suisse a Zurich | EFE
Crisi dels bancs

UBS comprarà Credit Suisse per intentar posar fi al caos bancari

Temps de lectura: 2 minuts
Gent caminant a la cruïlla entre les seus d'UBS i Credit Suisse a Zurich
Foto: Gent caminant a la cruïlla entre les seus d'UBS i Credit Suisse a Zurich | EFE

L'entitat bancària de Suïssa UBS ha decidit comprar la que fins ara era la seva màxima competidora, Credit Suisse, després que s'hagi vist arrossegada pel caos bancari de les últimes setmanes.

Per què és important? Es tracta de l'operació bancària més gran des de la crisi del 2008 i té l'objectiu d'intentar aturar l'onada de crisi borsària que afecta aquest tipus d'entitats des de la fallida del Silicon Valley Bank americà.

En detall:

  • UBS pagarà més de 2.000 milions de dòlars, segons avança el 'Financial Times'; una xifra que duplica l'oferta inicial, però que es manté per sota del valor de mercat amb què va tancar la jornada de divendres.
  • L'operació s'ha gestat al llarg d'aquest cap de setmana i sota la supervisió de les autoritats del país, a correcuita abans que els mercats tornin a obrir dilluns i es pugui produir una nova jornada negra.
  • Així mateix, el Banc Nacional de Suïssa oferirà a UBS una línia de crèdit de 100.000 milions de dòlars per fer front als riscos de l'operació.

Tanmateix: Les autoritats del país es preparen per canviar les lleis per tal d'evitar que els accionistes puguin votar sobre la transacció, és a dir, que no hagin de donar el seu vistiplau a l'operació. La legislació estableix un termini de sis setmanes per consultar l'accionariat sobre una adquisició, i eliminar aquest període obligatori faria anar tot més ràpid. Una decisió que no ha agradat gens a molts dels propietaris del banc absorbit.

A més: També ha transcendit que les autoritats considerarien una nacionalització total del banc o mantenir una participació significativa si fracassa la compra per la complexitat de l'operació i la celeritat amb què s'està produint tot, segons Bloomberg.

Previsions: El govern del país farà l'anunci el vespre o la nit d'aquest diumenge al Palau Federal de Berna.

D'on venim: Credit Suisse porta diversos mesos en crisi i la situació s'ha agreujat l'última setmana, quan ha perdut una quarta part del seu valor borsari. Per això, el Banc Nacional Suís va acudir al rescat proporcionant fins a 50.000 milions de francs en efectiu.

Categoria: Economies