Economies
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona
Llei de l'habitatge

Els propietaris de 5 o més immobles seran considerats grans tenidors a Catalunya

Temps de lectura: 3 minuts
Blocs de pisos
Foto: Blocs de pisos | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

Canvis en la definició de gran tenidor a Catalunya. El Govern de la Generalitat ha anunciat la seva intenció de baixar de 10 a 5 el nombre d'immobles que ha de tenir un propietari per considerar-lo com a gran tenidor.

Per què és important? La nova llei estatal de l'habitatge limita les pujades de lloguer dels grans tenidors sobre els seus inquilins; si prosperen els plans del Govern, la nova norma protegirà més llogaters a Catalunya del que ho faria la definició original.

  • A més, es tracta del marc que permetrà considerar 143 municipis catalans com a zones tensionades i aplicar-hi les limitacions previstes al preu del lloguer; consulta quins són aquests municipis.

En detall: L'executiu català ha presentat la memòria catalana de la Llei d'Habitatge del Govern espanyol, que inclou aquesta mesura.

  • Segons el Govern, molt probablement quedarà aprovada. Això és així perquè, asseguren, ho preveu el nou marc normatiu estatal, que estableix un criteri general de 10 o més immobles per considerar un propietari com a gran tenidor.
  • Hi ha una altra modificació de la norma que probablement s'aplicarà a Catalunya: que els promotors d'habitatge social de lloguer quedin fora de la definició de gran tenidor. Els que es dediquin a vendre habitatge social, sí que ho seran.

A la pràctica: El nombre de grans tenidors a Barcelona passarà de 2.000 a uns 4.500, segons un estudi de l'Observatori Metropolità de l'Habitatge. L'entitat també ha calculat que menys d'un 8% de tot l'habitatge de lloguer pertany a propietaris d'entre 6 i 10 immobles.

Què diuen? La consellera de Territori, Ester Capella, ha recordat que "estem en una situació d'emergència perquè l'accés a l'habitatge és el principal problema que tenen els ciutadans d'aquest país".

  • També ha defensat la decisió assegurant que "aquesta opció posa molt més habitatge en el mercat de lloguer assequible" i que les modificacions catalanes milloren la norma estatal en la lluita contra l'especulació. 
  • I ha insistit que el tràmit s'hauria de fer amb agilitat perquè "Catalunya porta avantatge en aquest tema" pel fet d'haver tingut ja una llei pròpia, i perquè fa mesos que el Departament analitzava com fer-ho.

Tanmateix: De la quarantena d'al·legacions presentades, només les dues indicades han modificat la memòria inicial que va preparar el Govern el mes de juny. Així mateix, és previsible que agents i promotors immobiliaris recorrin als tribunals perquè veuen vulnerats els seus drets, tot i que la consellera Capella espera que els jutges sàpiguen valorar l'emergència habitacional existent.

A partir d'ara: L'executiu preveu que el govern espanyol (el Ministeri de Transport i Agenda Urbana, concretament) avali la memòria de la Generalitat perquè la nova llei d'habitatge entri en vigor a Catalunya aquest mateix mes d'agost.

Categoria: Economies