Eleccions generals 2023
Eleccions a Barcelona
Foto: Eleccions a Barcelona | Principal/ Oliver de Ros
Eleccions generals

Espanya vota: què saber i què esperar de les eleccions generals del 23-J

Temps de lectura: 5 minuts
Eleccions a Barcelona
Foto: Eleccions a Barcelona | Principal/ Oliver de Ros

Els electors espanyols tornen a votar aquest diumenge 23 de juliol. Aquest cop, en unes eleccions generals i poques setmanes després dels comicis municipals i autonòmics del 28 de maig, en un escenari de màxima polarització entre els blocs de l'esquerra (PSOE i Sumar) i la dreta (PP) i l'extrema dreta (Vox).

Per què és important? L'esdevenir polític del país està en joc i les urnes marcaran el nou govern espanyol. O bé un de continuista que permeti seguir desplegant les lleis progressistes de la mà de l'actual president Pedro Sánchez amb la ministra Yolanda Díaz, o un encapçalat per Alberto Núñez Feijóo i de la mà amb Santiago Abascal que derogui les polítiques aplicades fins ara.

Què pot passar a les eleccions generals del 23-J?

La majoria d'enquestes situen el PP per davant del PSOE, en primera i segona posició; totes, menys les del CIS, que posa com a favorits els socialistes. Sumar i Vox es juguen la tercera posició i la força que aconsegueixin de les urnes serà clau per investir el nou president del govern.

Què esperar? La majoria absoluta del Congrés, necessaria per investir un nou president que formi el pròxim executiu, se situa en els 176 diputats.

  • PP i Vox podrien acostar-s'hi, però si no ho aconsegueixen per ells sols, difícilment podrien arribar a la Moncloa per la manca de socis. Si assoleixen la xifra, és previsible que el pròxim govern espanyol l'encapçali la dupla Feijóo-Abascal.
  • En canvi, si aquests es queden per sota dels 176, PSOE i Sumar sí tenen la possibilitat de recolzar-se en partits minoritaris, com els nacionalistes catalans d'ERC i els bascos de Bildu. Això sí, haurien de negociar de valent perquè aquests voldran treure rèdit de la necessitat d'evitar un govern de la dreta i l'extrema dreta.

Informació útil que necessites saber per votar

Cal que coneguis el detall de com funcionen unes eleccions a Espanya per tal d'evitar imprevistos i que puguis exercir el teu dret a vot.

A la pràctica: Els col·legis electorals obren aquest diumenge de 9 a 20, franja horària en què pots anar a dipositar el teu vot.

  • Consulta el teu centre i mesa de votació a la carta del cens que has rebut a casa. També pots mirar-ho al web de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) introduint les teves dades personals.
  • Si ets membre de mesa electoral, has de presentar-t'hi a les 8 (una hora abans de l'obertura dels centres) i conèixer els teus deures, així com la forma de resoldre els problemes que et puguis trobar.
  • Pel Congrés, pots votar la llista d'un partit o en blanc. Si hi ha qualsevol altre element dins del sobre o un paper ratllat, o no hi ha res, comptarà com a vot nul.
  • Pel Senat, pots votar tres representants de llistes diferents; reconeixeràs les paperetes pel seu color salmó. A Gran Canària, Mallorca, Ceuta i Melilla, només es poden marcar dos, i a la resta d'illes, un.
  • En aquestes eleccions en ple estiu, consulta les millors hores per anar a votar evitant els pics de calor.
  • Si has demanat el vot per correu, has de saber que no pots votar presencialment el dia de les eleccions.

Rècord de vot per correu en unes eleccions a Espanya

El percentatge de vot per correu és el més elevat des de 2008, primer any en què es registra aquesta estadística. 2,47 milions de persones han portat la seva papereta a alguna de les milers d'oficines de correus repartides per tota Espanya, el 94% dels que han demanat el vot per correu.

Context: Amb previsió d'aquesta allau de peticions en un mes en què el 30% dels espanyols marxa de vacances d'estiu, Correus ha reforçat la plantilla amb més de 20.000 efectius i ha ampliat els horaris d'obertura.

  • Tanmateix, això no ha evitat que el sistema del vot per correu hagi estat una de les polèmiques de la campanya, amb la dreta fomentant la desconfiança de la ciutadania al funcionament de les eleccions.

Nombre de ciutadans espanyols cridats a les urnes i dispositiu de seguretat

37,4 milions de ciutadans espanyols estan cridats a votar per escollir 350 diputats i 208 senadors. El cost del dispositiu electoral ascendeix a 220,87 milions d'euros.

En xifres: 90.282 membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat vetllaran per la seguretat durant la cita electoral.

  • 28.792 són agents de la Policia Nacional i 41.054, de la Guàrdia Civil. 4.055 són efectius dels Mossos d'Esquadra a Catalunya i 1.217 de l'Ertzaintza al País Basc. Les policies locals hi contribueixen amb 14.768 membres policials.

Quan surten els resultats de les eleccions i on mirar-los?

Principal oferirà els resultats de forma detallada quan comenci l'escrutini a partir de les 20:00 i a mesura que el recompte de vots avanci. Els resultats definitius es coneixeran molt probablement pels volts de les 23:00.

Etiqueta: Eleccions