En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Europa pressiona Espanya per Pegasus

Europa pressiona Espanya per Pegasus

Temps de lectura: 1 minut

El Parlament Europeu demana a Espanya una investigació "completa, justa i eficaç" sobre l'espionatge il·legal Pegasus a més de 60 líders independentistes. L'Eurocambra vol que l'Europol, la policia europea, s'afegeixi a les investigacions a Espanya, segons l'informe que s'ha votat aquest dilluns a Estrasburg.

19:37

Cas Dani Alves. La jutgessa del Jutjat d'Instrucció número 15 de Barcelona ha decidit que l'exfutbolista del Futbol Club Barcelona Dani Alves continuï ingressat a la presó de manera preventiva mentre s'investiga la presumpta agressió sexual comesa a una jove de 23 anys la nit del 30 de desembre als lavabos de la discoteca Sutton de Barcelona.

  • La defensa de l'esportista brasiler havia demanat l'alliberament amb l'argument que sí hi va haver contacte sexual entre ell i la jove però que havia estat consentit. La magistrada ha desestimat la petició a la qual també s'oposaven fiscalia i acusació. En el cas de la fiscalia, l'oposició s'argumentava pel risc de fuga del futbolista brasiler.
  • Alves està en presó preventiva des del 20 de gener.
17:59

Política. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat aquest dimarts que seguiran "els mateixos passos, ni més ni menys," que Laura Borràs va adoptar quan la Junta Electoral Central va ordenar la retirada de l'escó al ja exdipiutat de la CUP-NCG Pau Juvillà en el cas que ara afecta la líder de Junts. "Amb una diferència: no donarem excuses a ningú ni explicarem una versió dels fets que no és", ha afegit.

16:48

Política El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha defensat que li "pertoca" a ERC i el PSC resoldre la situació al Parlament arran de la condemna de la presidenta suspesa de la cambra, Laura Borràs, per prevaricació i falsedat documental.

  • Borràs, inhabilitada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i amb l'escó retirat per part de la Junta Electoral Central (JEC), podria perdre properament la condició de diputada, la qual cosa obrirà finalment el debat sobre qui ha de ser el nou president del Parlament.
  • Des de Junts han reiterat aquest dimarts que l'executiva del partit prendrà les decisions "que es creguin oportunes" quan "passin els fets". "La pilota ara està a la seva teulada", ha remarcat Batet.
15:38

Parlament. La cambra catalana ha commemorat el 78è aniversari de la fi de la Segona Guerra Mundial davant "la urgència de clamar per la pau" a Europa. Així ho ha expressat la vicepresidenta primera en funcions de presidenta del Parlament, Alba Vergés, en l'acte d'enguany, que s'ha celebrat davant el Monument als Voluntaris Catalans Morts en Defensa de la Llibertat, al parc de la Ciutadella.

  • Vergés ha encapçalat l'ofrena floral conjunta amb altres membres de la Mesa del Parlament i representants de diferents entitats memorialistes. Durant la seva intervenció, la vicepresidenta ha reclamat "no cedir ni un mil·límetre" en el combat contra el feixisme i l'extrema dreta. "Ho devem a les persones que avui homenatgem", ha reblat Vergés.
14:56

Tribunals. El Tribunal Constitucional avala definitivament la llei de l'avortament del govern de Zapatero, 13 anys després.

14:12

Rodalies. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha denunciat aquest dimarts que Adif no permet a la Generalitat accedir a tota la informació sobre la incidència a l'R2 sud del passat 1 de maig a Gavà.

  • Plaja ha lamentat que l'auditoria que el Departament de Territori va anunciar la setmana passada que faria una investigació pròpia per determinar les causes de l'avaria, que ha obligat a restringir la circulació ferroviària a l'R2 sud i a cobrir el servei per carretera. "Una setmana després seguim parlant d'un llamp que ningú no ha vist", ha assenyalat Plaja en la roda de premsa posterior al Consell Executiu.
13:45

Successos. Els Mossos d'Esquadra van detenir el 4 de maig passat un home de 26 anys per fer tocaments a una menor a l'estació de tren de Sant Quirze de Besora (Osona).

  • Segons ha avançat El 9 Nou i ha pogut confirmar l'ACN, els Mossos van rebre l'avís dels fets al voltant de dos quarts de sis de la tarda i, després de fer una recerca per la zona amb l'ajuda del vigilant municipal, van poder enxampar el presumpte autor dels fets al voltant de dos quarts de deu de la nit a la mateixa estació.
12:57

Habitatge. El Govern iniciarà accions per expropiar fins a 189 habitatges buits propietat de grans tenidors de 14 municipis declarats de demanda forta i acreditada i amb demanda de meses d'emergència per destinar-los a lloguer social.

  • Així ho reflecteix l'acord de Govern aprovat aquest dimarts en el Consell Executiu. La Generalitat requerirà als propietaris d'aquests prop de 200 habitatges que acreditin que el seu pis no està desocupat i, si no ho poden fer, s'iniciarà un procés de negociació perquè els destinin a lloguer social i en última instància s'optarà per l'expropiació forçosa.
  • L'executiu català espera poder disposar dels primers habitatges a partir del 2024.
11:43

La unitat d'elit dels Mossos blinda els jutjats de Barcelona. Policies amb armes automàtiques custodien aquest dimarts els passadissos de l'Audiència de Barcelona per prevenir un possible enfrontament entre bandes en un judici per assassinat. 

  • El principal acusat va reconèixer aquest dilluns haver matat un home a casa seva el 2019 fent-se passar per repartidor de menjar.
  • Amb la confessió de l'home, la Fiscalia ha rebaixat la pena de 27 a 16 anys de presó.
11:02

Tràfic de persones a Catalunya. Els Mossos van detenir el passat 24 d'abril el conductor d'una furgoneta on viatjaven 15 migrants, la majoria sense passaport o identificació, a l'altura de Maçanet de la Selva. 

  • La Policia Nacional ha obert un expedient d'expulsió per als immigrants, que van ingressar a l'Hospital Santa Caterina de Salt per una infecció a la pell.
  • Els agents creuen que l'home hauria cobrat entre 500 i 700 euros per persona per pujar a la furgoneta. Li atribueixen un delicte d'immigració il·legal i de tràfic de persones.
  • Vuit persones són del Pakistan i cinc de l'Índia. 
10:49

Putin contra Occident. El president rus, Vladímir Putin, ha acusat Occident d'estendre "odi i russofòbia" i ha avisat que el món viu en un "punt d'inflexió decisiu".

  • Putin ha criticat els qui considera els seus "enemics" perquè diu volen "la desintegració i la destrucció" de Rússia i "eliminar" els resultats de la Segona Guerra Mundial.
  • També ha assegurat que els països occidentals volen "destruir els valors tradicionals" i han "oblidat qui va derrotar els Nazis".
10:17

Parc eòlic. La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Teresa Ribera, ha assegurat que el seu ministeri mantindrà contactes amb la Generalitat en les pròximes setmanes per abordar qüestions la densitat i els usos del parc eòlic marí del Golf de Roses.

  • Segons Ribera, cal determinar com s'evacua l'electricitat que generi per terra, i si es fa per concurs, com és la intenció del Ministeri.
  • "Estem treballant perquè es pugui regular i desenvolupar tan aviat com sigui possible, però sempre amb la participació i el consens per part de tothom, i per tant reprendrem aquesta qüestió amb la Generalitat en les pròximes setmanes i actuarem amb la màxima participació", ha dit.
09:40

Detenció antidroga. Els Mossos de Gavà i Castelldefels, conjuntament amb Policia Local de Castelldefels, han detingut dos homes de 29 i 34 anys, com a presumptes autors d'un delicte contra la salut pública.

  • Els fets van tenir lloc el 5 de maig a les 19.00, quan agents de paisà van detectar una furgoneta sospitosa en un pàrquing a l'aire lliure d'un supermercat de Castelldefels.
  • Van establir una vigilància discreta i minuts després un cotxe va arribar i va estacionar al seu costat. Dos homes van extreure de la furgoneta dues bosses de grans dimensions i van deixar-les al maleter del turisme.
  • Els policies van intervenir i van identificar aquests individus. Les bosses contenien 44 kilograms d'haixix amb un valor estimat al mercat il·lícit de 90.000 euros.
09:11

Incertesa al camp del Delta. Els arrossaires del delta de l'Ebre ja sembren l'arròs enmig d'un context de greu sequera, que ha comportat una inesperada i desconcertant retallada a la meitat de l'aigua que reben dels canals.

A la pràctica: A l'hemidelta esquerre un 40% dels camps s'han sembrat en sec, una xifra similar a altres anys. 

  • En canvi, a la zona dreta, alguns pagesos es fan enrere i sembren per inundació perquè tindran l'aigua disponible de forma intermitent i temen patir la salinització dels camps.
  • Tampoc saben com reaccionarà la planta a la falta d'aiguabarreig i a l'ús d'aigua dels desguassos ni com combatran les males herbes sense el maneig habitual. 
08:27

Afectacions a aquesta hora a Rodalies. L'incendi de l'1 de maig a l'estació de Gavà genera provoca les següents incidències:

  • A les línies R13, R14, R15, R16 i R17 només circula un tren per hora i sentit amb parada a totes les estacions entre Vilanova i Barcelona, excepte Garraf, Platja de Castelldefels, Viladecans, el Prat i Bellvitge.

A més:  L'R4 registra retards de 10 minuts per una "incidència en la infraestructura" entre Sant Vicenç de Castellet i Manresa, informa Adif, que treballa per solucionar l'avaria en el temps "més breu possible".