En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Compte enrere per les eleccions del 28-M

Urnes de les eleccions municipals

Compte enrere per les eleccions del 28-M

Temps de lectura: 1 minut

Aquest dilluns comença l'última setmana de campanya electoral per les eleccions municipals. Diumenge se celebraran els comicis a tots els pobles i ciutats de Catalunya. 

A Barcelona, la recta final de la campanya s'entoma amb la incertesa sobre qui guanyarà les votacions i qui governarà la capital catalana.

20:41

ERC llança la seva pròpia versió de la samarreta de Bcomú: 'La culpa de tot la té la Gene'. La número 7 per Barcelona, Rosa Suriñach, ha lluït la samarreta en un acte aquest dilluns, amb el mateix disseny que l'original: figura el missatge 'La culpa de tot la té Yoko Ono', però el nom de l'artista japonesa i semblant de John Lennon està ratllat i el de Colau també.

20:22

Grau acusa Colau i Collboni d'invertir als barris en funció de si els voten. La candidata de Ciutadans a Barcelona ha posat d'exemple la reforma del carrer Balmes. "No entenem com es pot prometre eternament als veïns d'aquest barri que es farà una obra i ni tan sols fer el gest de posar-ho al pressupost", ha lamentat.

  • "Per a Colau i el seu soci Jaume Collboni aquest barri no és el més prioritari, deuen pensar que els voten poc i que, per tant, invertirà 'la tieta Rita'", ha ironitzat Grau. A parer seu, el Consistori "discrimina" els diferents barris en funció "de si els voten o no".
19:56

Borrell adverteix Hongria que el veto a enviar més ajuda militar a Kíiv "es tradueix en morts" a Ucraïna. "Cada dia de retard en les nostres decisions es tradueix en morts de persones", ha dit l'alt representant per a la Política Exterior de la UE.

  • En la trobada, els titulars d'Exteriors no han aconseguit desbloquejar el nou tram de 500 milions d'euros per enviar més ajuda militar a Kíiv. Budapest condiciona l'aixecament al veto al fet que Ucraïna tregui l'entitat OTP Bank de la llista negra per "patrocinadors de la guerra".
19:18

Més de 300 personalitats de diferents àmbits han signat un manifest de suport a la candidata de BComú, Ada Colau. Entre els signants hi ha el catedràtic de dret constitucional Javier Pérez Royo, l'escriptora Rosa Regàs, l'actriu Judit Martín, el dramaturg Guillem Clua, l'actor Juan Diego Botto, la periodista i humorista Ana Polo, l'actor i guionista Carlos Bardem, el pallasso Tortell Poltrona o la directora de cinema Neus Ballús, entre altres.

19:03

Junts demana la compareixença de Calviño al Senat per les declaracions sobre el dictamen de l'ONU sobre Puigdemont. Calviño va dir divendres a Catalunya Ràdio que la conclusió del dictamen és que Puigdemont "el que ha de fer és venir a Espanya per ser jutjat", però el dictamen de l'ONU que conclou que Espanya va violar els drets polítics de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

  • En la petició, el portaveu de Junts a la cambra alta, Josep Lluís Cleries, remarca que la suspensió dels drets de l'expresident com a diputat "va atemptar contra els principis democràtics més bàsics".
18:39

Feijóo diu que les inversions als centres d'atenció primària anunciades per Sánchez són "una broma". Segons el líder del PP, tenint en compte que a l'Estat hi ha 13.000 centres d'atenció primària, la inversió de 580 milions d'euros en la millora dels centres que Sánchez va anunciar en un míting electoral suposa com a màxim 48.000 euros per cadascun, i "no n'hi ha prou ni per arreglar el sostre".

18:14

Un educador d'un centre de menors de Teià s'enfronta a 67 anys de presó per violar repetidament un nen de 13 anys discapacitat. La fiscalia li demana 67 anys de presó per quatre agressions sexuals amb penetració i una cinquena sense penetració. 

  • Segons les acusacions, entre abril i novembre del 2014 i aprofitant la situació del menor i el fet que ell era l'únic vigilant de nit, li va fer tocaments i el va obligar, "amb forta comminació", li va fer penetracions bucals i anals.
17:52

La Guàrdia Urbana de Barcelona deté un conductor que transportava més d'un quilo de droga en el seu vehicle.  Els fets van tenir lloc la nit de divendres al barri de Les Corts. La policia va aturar un turisme i en escorcollar el seu interior va trobar 1.326 grams de MDMA i ketamina en format pastilles, pols i roca. A més, també va denunciar l'arrestat perquè va donar positiu en el test de drogues.

17:33

Mitsotakis diu que "no hi ha condicions per formar govern" i encamina Grècia a noves eleccions. L'actual primer ministre i candidat a la reelecció, malgrat aconseguir la victòria en els comicis amb el 40,8% dels suports davant l'esquerrana Syriza i quedar-se a només cinc escons de la majoria absoluta, ha allunyat la possibilitat de buscar un govern de coalició.

  • "Tinc la intenció de tornar-vos el mandat exploratori perquè es puguin celebrar eleccions, possiblement el 25 de juny", ha apuntat el candidat conservador, que s'ha imposat en tots els districtes electorals menys un.
  • Ja amb resultats definitius, el partit de Mitsotakis, Nova Democràcia, ha aconseguit el 40,8% dels vots en les eleccions d'aquest diumenge, mentre Syriza, amb Alexis Tsipras, ha tingut el 20% dels suports.
17:08

Teresa Jordà reclama al govern espanyol més implicació en el finançament d'infraestructures del cicle de l'aigua. La consellera d'Acció Climàtica s'ha reunit aquest dilluns al matí amb la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, ha exigit "més múscul" per poder dur a terme "de manera ràpida" les infraestructures necessàries per afrontar la sequera.

  • "Hem vingut a demanar la possibilitat d'aconseguir un finançament extra per fer altres obres d'emergència que considerem importants i que farem tant sí com no", ha explicat en una atenció als mitjans a la sortida, després que el govern espanyol aprovés invertir en l'ampliació de la dessaladora de Tordera.
16:46

La UE i Corea del Sud aposten per reforçar la relació en seguretat enmig de les tensions amb Pyongyang. En una cimera, el club comunitari i el país asiàtic defensen que els drets humans han de ser "l'element principal en la construcció d'una pau i seguretat sostenible a la península de Corea" i condemnen les violacions de drets humans a Corea del Nord, així com l'ús "d'armes il·legals". 

16:17

Detenen un jove a Mataró per incendiar una nau que emmagatzemava material robat i plantes de marihuana. Els fets van passar el 18 de maig al voltant de les 7 h en una nau del carrer Foneria. Quan els serveis d’emergències van arribar al lloc, van identificar un home de 24 anys a qui van trobar indicis de ser l’autor de l’incendi.

  • Quan els Bombers van extingir el foc, a la primera planta de la nau van trobar diverses peces de motocicleta que havien estat robades. També hi havia 198 motxilles infantils, 180 rellotges despertadors i 139 carregadors de bateries, mentre que al segon pis van trobar 740 plantes de marihuana.
15:41

L’Ajuntament de Barcelona obre una investigació interna sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana en la festa d’un esplai El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ha dit estar “molt preocupat” pel que va passar. “Tant jo com el meu equip estem en contacte amb les veïnes afectades, perquè ens preocupa el que hem vist”, ha afegit a Twitter. En la mateixa línia s’ha expressat el regidor d’Educació, Pau Gonzàlez. “El que hem vist no pot repetir-se, per això s’ha obert investigació”, ha dit.

15:19

Maragall constata "diferències significatives" per pactar amb Ada Colau, candidata de BComú. El candidat d'ERC a les eleccions de Barcelona el 28-M, Ernest Maragall, també ha acusat l'alcaldable de Trias per Barcelona, Xavier Trias, de posar "molt difícil" governar amb ERC.

  • A més, el cap de llista republicà ha assegurat que l'exalcalde expressa un "grau de renúncia explícita" de l'independentisme. I ha afegit que quan Trias lloa les sigles de CDC també està reivindicant tot el que representava Convergència, inclòs el 3%. 
14:45

Junts apressa el Govern perquè compleixi la llei de la sequera. Així ho ha anunciat el president del grup parlamentari, Albert Batet, després d'una reunió amb la Comunitat de regants de la presa de Colomers (Girona), on també hi ha assistit el diputat Salvador Vergés.

  • Des de Junts han criticat que l'executiu "no hagi volgut prendre decisions" tot i "els reiterats avisos dels pagesos i regants". "La pagesia ha tingut més seny que el Govern", ha afegit Batet. La formació ha reiterat que "hi ha una manca de sensibilitat i planificació pel col·lectiu" i per això han instat el Govern a accelerar les mesures que la llei contempla.
14:21

Les reserves d'aigua de les conques de l'Ebre ja es troben per sota del 50% de la capacitat total. L'any passat per les mateixes dates s'arribava als 6.069 hectòmetres cúbics, el 76% de la capacitat total.

  • En roda de premsa dijous passat, la presenta de l'organisme, Maria Dolores Pascual, ja va avançar que a finals de mes, la meitat de la conca es trobaria en estat d'emergència. Des de finals d'abril la situació ha empitjorat per la falta de precipitacions i també perquè no hi ha hagut desgel ja que a l'hivern ha nevat molt poc.
13:49

Jaume Collboni demana un vot massiu a la seva candidatura el 28-M per aconseguir "una majoria àmplia" i "no dependre de ningú". Després d'una nova enquesta que li dona entre 11-12 regidors, el candidat del PSC ha assegurat que els sondejos "confirmen el que la gent ja diu pels carrers: que el PSC guanyarà aquestes eleccions".

  • D'altra banda, el primer secretari socialista, Salvador Illa, ha reclamat "la confiança" dels electors en els socialistes i ha advertit que tot i les enquestes favorables "no hi ha res fet". "Les enquestes són enquestes", ha afegit. Tots dos han participat en un acte polític sobre gent gran a Ciutat Vella.
12:36

Neix a l'Hospital Clínic un nadó fill de la primera dona trasplantada d'úter a l’Estat. El 10 de març, el centre va acollir el naixement del Jesús, el fill de la primera dona trasplantada d'úter a l'Estat. El nadó, que abandonarà l'hospital aquest dilluns després de dos mesos i mig a l'UCI, va néixer prematur perquè la mare va desenvolupar preeclàmpsia.

  • El trasplantament que ha fet possible la fita va tenir lloc l'octubre de 2020 i va fer-se gràcies a la donació en viu de l'úter de la germana de la pacient. La dona patia la síndrome Rokitansky, un trastorn congènit de l'aparell reproductor que fa que les afectades neixin sense úter ni trompes de Fal·lopi. Després de tres transferències embrionàries, el setembre de 2022 va quedar-se embarassada.
11:55

Ada Colau proposa que els joves d'entre 16 i 20 anys tinguin un any gratuït de Bicing. Segons ha explicat la candidata de Barcelona En Comú, només el 12% de les persones d'aquesta franja d'edat són usuàries del Bicing, mentre que més de la meitat dels joves menors de 30 anys ho són.

  • Davant d'això, Colau ha assegurat que hi veuen un factor de creixement "claríssim" i espera que amb la mesura els usuaris "s'animin a provar-ho" i es mantinguin en l'ús de la bici. BComú calcula que amb la proposta es guanyarien 113.000 usuaris potencials de la bicicleta i el cost estimat per a l'Ajuntament seria de 5,7 milions d'euros en tot el mandat, si bé el cost principal es concentraria en el primer any.
11:07

El passatger davanter d’un turisme que ha mort aquest dilluns a Riudaura (Garrotxa) és un menor d’edat, veí de Montagut i Oix. El conductor del vehicle ha donat positiu en el test d’alcoholèmia amb un resultat de 0,60 i també en el de drogues. A més, no tenia permís de conduir. Es tracta del germà de la víctima.

  • El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) l’ha evacuat ferit de poca gravetat a l’Hospital Josep Trueta i els Mossos l'han detingut. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, l'avís de l'accident ha arribat a les 6:35 de la matinada. El cotxe ha sortit de la via i ha bolcat.
10:21

Desarticulada una organització dedicada al cultiu de marihuana amb ramificacions a Tarragona i Barcelona. La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal de Castelló amb ramificacions a Catalunya, el País Valencià i Navarra. En total s’han detingut 31 persones com a presumptes autores dels delictes d'organització criminal, tràfic de drogues i defraudació de fluid elèctric.

  • Els agents han realitzat més d’una vintena de registres domiciliaris en els quals s'han trobat 10.676 plantes de marihuana i 69 quilos de cabdells. Així mateix, s'hi han intervingut més de 5.000 euros, una pistola, documentació, vehicles d'alta gamma, així com dispositius electrònics i d'emmagatzematge.
09:53

Esprint final de la campanya electoral. Aquest dilluns comença l'última setmana de campanya electoral. Els partits continuen fent actes i entrevistes per aconseguir convèncer el nombre més gran d'electors. 

  • Les eleccions se celebren el pròxim diumenge 28 de maig de 2023. 
09:14

Mor el passatger davanter d’un turisme en una sortida de via a Ridaura (Garrotxa) aquest dilluns al matí en una sortida de via a la GIP-5223. Segons ha informat el Servei Català de Trànsit, els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís les 6:30 i s’han desplaçat fins al lloc dels fets, el punt quilomètric 1 d’aquesta carretera.

  • Per causes que encara s’estan investigant, un turisme amb dos ocupants ha sortit de la via i ha bolcat. A conseqüència de l’accident ha mort el passatger davanter del vehicle. El conductor ha resultat ferit menys greu i ha estat traslladat a l’Hospital Josep Trueta de Girona.
09:00

Alerta per pluges. Les províncies Barcelona, Lleida i Tarragona estaran en avís groc per precipitacions que assoliran els 20 litres per metre quadrat en una hora, segons la predicció de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

08:32

Previsió del temps. Jornada amb molts núvols i pluges. Al matí més febles i a la tarda en forma de tempesta, especialment a l'interior. La temperatura es manté estable. 

08:00

Controlat l'incendi forestal que va començar aquest diumenge passat al Perelló (Baix Ebre), segons han informat els Bombers de la Generalitat. Els Agents Rurals van xifrar ahir la superfície afectada en unes 2,62 hectàrees i van assenyalar les guspires d'una serra radial com a origen del foc.

  • El responsable ja va ser identificat. Els Bombers van rebre l'avís de l'incendi a les 16.18 hores i hi van destinar 18 unitats terrestres, tres helicòpters i dues avionetes. El foc va començar entre el Mas Pelagallos i la Cova d'en Canader, cap a Rasquera. Ara mateix continuen remullant i revisant la zona afectada amb set dotacions.