La Jungla
Jordi Robirosa a 'Zona Franca'
Foto: Jordi Robirosa a 'Zona Franca' | TV3
Televisió

Dard de Jordi Robirosa a TV3 pel català: "No m'estireu de la llengua, cal un esforç"

Barcelona.
Jordi Robirosa a 'Zona Franca'
Foto: Jordi Robirosa a 'Zona Franca' | TV3

Jordi Robirosa, periodista esportiu i una de les veus icòniques del bàsquet a TV3, ha estat el convidat d'aquest dimecres a la nit al programa Zona Franca. Entrevistat per Joel Díaz, no ha perdut l'oportunitat de reivindicar la llengua i mostrar-se crític per l'ús del català a la mateixa televisió pública.

Al detall: Fa prop de 40 anys que treballa a TV3 i ha convertit la bona dicció i el seu ampli registre de vocabulari en una marca personal. "Parles un català perfecte", assenyala Joel Díaz en començar l'entrevista. Robirosa ha arribat a dir que es tallaria el dit d'una mà a canvi de retransmetre els partits de l'NBA en català, i va mantenir una conversa amb el president Torra a la llotja del Barça per alertar-lo de la situació de la llengua als mitjans públics.

Què diu Jordi Robirosa?

  • "Ens escolten joves, i és molt important que tinguin un registre de vocabulari ampli i correcte"
  • "Quan vaig entrar em van dir que TV3 naixia per donar suport al català, i jo m'ho vaig creure. No m'estireu de la llengua...".
  • "Hauríem d'intentar fer coses en català perquè el jovent el continuï parlant".
  • "Que no hi hagi bàsquet en català és un error perquè s'acostumen a sentir el bàsquet —o altres esports— en castellà o en anglès".
  • "Als joves no els podem demanar la militància que teníem nosaltres a la seva edat, perquè no la tenen. Se'ls ha de facilitar les coses, i aquest és el problema".
  • "Fem el que podem, però s'hauria de fer un esforç, també econòmic".
  • "Si vols aconseguir coses, està molt bé l'audiovisual en català, però les retransmissions també són audiovisual".

A més, encara sobre la llengua, Robirosa ha parlat sobre el terme "apostoflant" que ha fet tant famós a les seves retransmissions: "Ho vaig dir en una transmissió, un Joventut-Barça. Se'm va escapar de les mans. No puc anar pel carrer sense que m'ho diguin cinc vegades". Un gal·licisme que significa "espaterrant" però que no apareix al diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans. Amb l'ajuda de Màrius Serra, que és membre de l'Acadèmia, i altres cares conegudes de TV3, demana que sigui inclosa:

Per últim: Joel Díaz i el seu Zona Franca van seguir Joc de cartes de Marc Ribas, que buscava el millor restaurant de la Cerdanya. Un programa amb polèmica per la conservació del menjar en un dels locals. “Estava tot barrejat dins les neveres... un cristo”, acabava esclatant el presentador. Clica aquí per saber-ne més.

Categoria: La Jungla