La Jungla
Toni Clapés, al 'Planta Baixa'
Foto: Toni Clapés, al 'Planta Baixa' | TV3
Xarxes

La tornada de Clapés a Catalunya Ràdio amb crítiques per l'idioma: "Al final quedarem quatre"

Barcelona.
Temps de lectura: 2 minuts
Toni Clapés, al 'Planta Baixa'
Foto: Toni Clapés, al 'Planta Baixa' | TV3

Aquest dimarts 20 de juny, Catalunya Ràdio i TV3 van celebrar els 40 anys de la seva estrena amb una programació especial durant més de 20 hores en directe.

D'on venim: De les sis del matí fins a les tres de la matinada, Catalunya Ràdio va emetre una programació especial amb veus històriques de la cadena.

  • Clapés va fusionar el Versió RAC1 entre Catalunya Ràdio i RAC 1, on resta líder en l'actualitat. I així ho demostren les dades de l'EGM, que indiquen que Clapés (303.000 oients) triplica els de La tarda de Catalunya Ràdio amb Elisenda Carod, que reuneix de mitja poc més de 100.000 oients.

Al detall: Toni Clapés va conduir una edició especial de Versió Original en emissió conjunta a Catalunya Ràdio i RAC 1, conjuntament amb Elisenda Carod.

  • El presentador va explicar els seus orígens a Catalunya Ràdio, quan el programa només tenia una duració d'una hora inicialment, i va fer honor als equips amb els quals va treballar.
  • La intenció va ser rememorar el mític programa de Clapés, que es va estrenar per primera vegada fa 26 anys, l'any 1997. Posteriorment, l'any 2005, el presentador va fer el salt a RAC1, on va continuar amb el programa amb èxit: "Quan vaig començar a Catalunya Ràdio només vam aconseguir 20.000 oients (...). El programa va fer un tomb i es va disparar, i mira... fins avui".

En profunditat: El presentador va reconèixer que la clau de la seva transcendència ha estat rodejar-se d'un equip d'humoristes que han donat un to diferencial al programa.

  • Tot i això, Clapés ha reconegut que el català "no normatiu" del seu programa li ha comportat algunes crítiques: "He tingut grans discussions amb els lingüistes d'aquesta casa per alguns dels personatges del programa que no parlen un català perfecte. Però és la manera d'introduir a molts oients a la ràdio i la tele en català".
  • També, ha assegurat que el contrari pot ser contraproduent perquè el català arribi a més oients i població catalana: "Si ho fem tot tan ortodoxament, quedarem quatre...".

A més: Fa només uns dies, Toni Clapés es va pronunciar durament contra TV3 i l'estrena de Cites Barcelona per la gran polèmica amb el doblatge al català, després de col·laborar amb Amazon Prime Video.

Categoria: La Jungla
Etiquetes: Ràdio RAC1 TV3