Open Melon
Antiavalots de la Policia Nacional, a Barcelona
Foto: Antiavalots de la Policia Nacional, a Barcelona | Europa Press
Seguretat

La policia espanyola enviarà a Barcelona 120 antiavalots per la cimera Sánchez-Macron

Antiavalots de la Policia Nacional, a Barcelona
Foto: Antiavalots de la Policia Nacional, a Barcelona | Europa Press

La Policia Nacional enviarà a Barcelona 120 antiavalots en el marc de la cimera que celebraran el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre de França, Emmanuel Macron, a Barcelona.

Per què és important? La trobada hispano-francesa busca escenificar i avançar en la col·laboració entre ambdós països per crear el gasoducte H2Med, que substituirà el Midcat, la infraestructura a mig fer que havia de crear un corredor energètic entre Espanya i Europa. La construcció de zero del nou gasoducte costarà 2.500 milions d'euros.

Context: 

  • El MNAC, el Museu Nacional d'Art Contemporani de Catalunya ubicat a la muntanya de Montjuïc, acollirà la reunió el pròxim dijous 19 de gener.
  • Arran de l'anunci de la cimera, l'independentisme ha convocat una manifestació contra la presència de Pedro Sánchez a la capital catalana. De fet, tot plegat ha ressuscitat la unitat independentista.
  • I encara que ERC participi de la protesta, el govern (conformat pels propis republicans) no ho farà; lluny d'això, enviarà el president Pere Aragonès per participar a la cimera, decisió que sorprenentment no ha criticat Junts.

Què sabem?

  • L'enviament d'efectius d'arreu d'Espanya és la presumible resposta a la protesta dels partits independentistes (ERC, Junts i CUP) i una trentena d'entitats de la societat civil.
  • Segons han confirmat fonts policials a 'El Confidencial Digital', el cos policial enviarà 120 antiavalots que conformen tres grups operatius (40 per grup) i que se sumen als dos que ja hi ha a la ciutat (uns 80).

Què esperar? Els indignats amb la cimera voldran manifestar-se el més a prop possible de les escales del MNAC, que és on es trobaran Sánchez i Macron; però el dispositiu de la Policia Nacional podria frustrar els plans en blindar els voltants del museu, i desterrar així la manifestació a l'avinguda Maria Cristina.

D'on venim? Arran de les protestes per la sentència del procés, la Policia Nacional va augmentar la seva presència a Catalunya enviant-hi grups d'antiavalots d'arreu d'Espanya per torns. Temps després, el Ministeri d'Interior va retirar aquest reforç i l'enviament d'efectius s'ha limitat a protegir alguns esdeveniments i custodiar alguns edificis, com la delegació del govern espanyol a Barcelona.