Política
Foto: | Europa Press
Exili

Puigdemont, de criticar la derogació de la sedició a usar-la davant d'Europa

Foto: | Europa Press

L'expresident a l'exili, Carles Puigdemont, ha passat de criticar la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició i assegurar que aquesta facilitava la seva extradició, a usar-la davant de la justícia europea per defensar la seva immunitat europarlamentària. La defensa de Puigdemont considera ara que la proposta que el PSOE i Podemos han registrat al Congrés ajuda que l'expresident torni a Catalunya amb la immunitat de l'Eurocambra.

D'on venim? Junts, i l'entorn de Puigdemont, va carregar en bloc contra ERC per la derogació de la sedició, acusant els republicans de "col·laborar" amb el PSOE per facilitar l'extradició de l'expresident.

  • La portaveu de Junts al Congrés, Míriam Nogueras, va arribar a assegurar que ERC havia "renunciat a seguir lluitant per la independència".
  • El mateix Puigdemont, fa pocs dies, va exigir a ERC que expliqués si havia pactat amb el PSOE  la reforma del Codi Penal per extradir-lo. "La part catalana, era conscient que aquestes eren les intencions del govern espanyol en la reforma de la llei?", va preguntar.

Situació actual: Els advocats de Puigdemont s'aprofitaran de la reforma del Codi Penal per defensar la seva immunitat davant el Tribunal General de la Unió Europea en les dues vistes que té la setmana vinent a Luxemburg.

  • El punt clau serà demostrar que Espanya vol suprimir la sedició i que, per tant, no té sentit que l'Estat el reclami per aquest delicte.
  •  L'advocat Gonzalo Boye demanarà l'anul·lació del suplicatori per aixecar-los la immunitat europarlamentària i extradir-los a Espanya, adduint que se'ls persegueix políticament i que se'ls ha vulnerat drets fonamentals.

El següent pas: La defensa de Puigdemont apunta que si el TGUE els hi dona la raó, i gràcies a la reforma del Codi Penal, Puigdemont podria tornar a Catalunya amb immunitat europarlamentària.