Política
El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigeix al president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigeix al president de la Generalitat, Pere Aragonès | Autor: Mariona Puig
Pressupostos

El Hard Rock i l'aeroport, l'últim escull entre ERC i PSC pels pressupostos

Actualitzat: Dilluns, 2 de gener de 2023. 17:13
El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigeix al president de la Generalitat, Pere Aragonès
Foto: El líder del PSC, Salvador Illa, gesticulant mentre es dirigeix al president de la Generalitat, Pere Aragonès | Autor: Mariona Puig

Esquerra Republicana (ERC) i el Partit dels Socialistes (PSC) avancen a bon ritme en la negociació pels pressupostos de la Generalitat 2023, però no aconsegueixen arribar a un acord en l'ampliació de l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona - El Prat i la construcció del Hard Rock a Vila-seca.

Per què és important? Es tracta de dues carpetes cabdals que arrosseguen milions d'euros. La construcció del Hard Rock aixecaria el macrocasino més gran d'Europa entre Vila-seca i Salou, mentre que l'ampliació de l'aeroport busca fer d'aquest un 'hub' internacional i ha creat una forta oposició; l'alcaldable Ernest Maragall ha recuperat el debat recentment en una entrevista a Principal.

Context: Els socialistes posen aquestes tres condicions per aprovar els pressupostos.

En profunditat:

  • ERC i PSC han mantingut una nova reunió el matí d'aquest dilluns 2 de gener per seguir avançant en la negociació, però han constatat la falta d'acord respecte a aquests dos temes.
  • Tanmateix, els republicans han acceptat la gran majoria de les propostes dels socialistes, asseguren fonts del partit del president Pere Aragonès. 
    • El Govern hauria acceptat el 87% de les propostes del PSC, un total de 147 mesures concretes per valor de 5.837 milions d'euros. Fins i tot, les ha acceptat en la seva forma literal, afegeixen.
    • Des del Palau de la Generalitat calculen que tots els acords suposen 5.386 milions d'euros per als pressupostos del 2023. 
    • La resta, un 13%, són inviables perquè tindrien un cost extra de 5.000 milions d'euros, asseguren, un càlcul que els socialistes neguen.

El punt de discrepància: Mentre que el PSC insisteix a incloure els dos projectes al text dels pressupostos, ERC s'hi nega i creu que han de quedar fora dels comptes, tractar-los com dos projectes aliens als pressupostos.

Què diuen? 

  • Fonts del PSC asseguren que el Govern ha de trobar l'encaix de les seves propostes abans de donar per fet l'acord. També reconeixen la bona predisposició de l'executiu del Govern i confien que aconseguiran encaixar-les en els comptes.
  • Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, ha demanat un esforç a ERC per intentar aprovar els pressupostos la setmana vinent perquè el seu grup està "en disposició de signar com abans millor" el projecte.
  • La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha insistit que són temes "extrapressupostaris" i els ha situat en una "via paral·lela" fora de la negociació pressupostària.
  • Per encaixar aquestes demandes, segons el Govern, només es pot fer per la via d'inflar la previsió d'ingressos o desplaçar el compromís de despesa a anys futurs. I veu irresponsable qualsevol de les dues opcions.

Previsions: Ambdós partits seguiran trobant-se per intentar desencallar les converses. Es reuniran dimecres i dijous d'aquesta setmana, han avançat. Els socialistes volen portar els comptes al Parlament la setmana vinent.